C40 Summit doet oproep voor klimaatvriendelijke, biologische voeding

In een gezamenlijke verklaring, Good Food Cities, vragen deelnemers van de C40 World Mayors Summit in Kopenhagen om gezondere, klimaatvriendelijkere en biologische voeding in publieke instellingen en het publieke leven. Denemarkens overstap naar biologische maaltijden met minder vlees, meer groenten en veel minder afval is een centraal voorbeeld voor steden die willen bijdragen aan klimaatoplossingen en wereldwijde duurzaamheidsdoelen. De verklaring, Good Food Cities: Achieving a Planetary Health Diet for All, bespreekt doelen en acties waarmee de impact op het klimaat van de voedingssector verminderd kan worden, zodat er genoeg voedsel beschikbaar is voor alle mensen en er een duurzame voedselproductie gecreëerd wordt. Enkele oplossingen die genoemd worden zijn een plantaardig dieet, 50% minder voedselverspilling en het kopen van biologische voeding. De steden zullen het goede voorbeeld geven door middel van hun eigen voedselinkoopprogramma's.

De C40 brengt 94 van 's werelds grootste steden samen, van New York tot Paris, Quito tot Kopenhagen, Beijing tot Sydney en Dar es Salaam. Zij vertegenwoordigen meer dan 700 miljoen inwoners die actie ondernemen voor een duurzame (klimaats)ontwikkeling, en die zeer toegewijd zijn aan het bereiken van de doelen die staan beschreven in de UN Paris Climate Agreement.

“We zijn blij dat de bijdrage van de biologische landbouw aan duurzaamheid word erkend in de verklaring over voeding die de C40 heeft uitgegeven. De biologische landbouw is onderdeel van de oplossing voor de klimaatproblemen waar we tegenaan lopen, en kan ons helpen om het Sustainable Development Goal te bereiken. Hierdoor wordt meer CO2 uit de atmosfeer gehaald, waardoor de bodem beter bestand is tegen het klimaat en tegen droogte. Gecombineerd met een grotere focus op duurzame voedselsystemen en diëten met minder vleesconsumptie, biologische voeding, helpt dit ons om binnen de acceptatiegrenzen van de planeet te blijven," zegt Louise Luttikholt, Executive Director, IFOAM – Organics International, dat meer dan 800 organisaties in ruin 120 landen vertegenwoordigt. "Samen met ons wereldwijde netwerk zullen we de C40-steden steunen bij de overstap naar duurzame voedings- en klimaatacties."

Denen als voorbeeld: Biologisch, gezonder en klimaatvriendelijke, tegen dezelfde kosten
Er werd veel aandacht geschonken aan de Deense overstap naar biologische en klimaatvriendelijke voeding. Zo is in Kopenhagen, waar de Summit wordt gehouden, bijna 90% van alle voeding in keukens biologisch, van crèches tot scholen, bejaardentehuizen tot het gemeentehuis. In Denemarken zijn ook ziekenhuizen, grote private bedrijven en militaire barakken overgestapt op gezondere, biologische en klimaatvriendelijke maaltijden.

"De overstap naar biologische, meer klimaatvriendelijker en gezondere voeding met minder vlees, meer plantaardige maaltijden en een grote daling in voedselafval is bereikt door te investeren in het onderwijs van onze arbeiders in publieke keukens. Zij bevorderen deze duurzame overstap met hun nieuwe focus om voeding weer echt te maken van vers biologisch tot meer plantaardige voeding die afhankelijk is van het seizoen," zegt Paul Holmbeck, politiek directeur bij Organic Denmark, een organisatie die biologische telers, consumenten, bedrijven en professionals in de voedingssector verenigt.

"Ook creëren ze klimaatvriendelijke, biologische voeding op basis van hetzelfde budget, omdat ze geld besparen doordat ze minder afval hebben en minder vlees gebruiken. Ze zijn hier enorm trots op, en terecht! We werken samen, van de boerderij tot aan de eettafel."

Het Deense biologische voedsel- en teeltbeleid heeft vorig jaar in Rome een zilveren Future Policy Award ontvangen van de Food and Agriculture Organisation van de VN, en van het World Future Council.

Een biologische voedselbeleid kan duurzame verandering creëren voor her klimaat, biodiversiteit, gezondheid, werkgelegenheid, schoon water en veel van de andere duurzaamheidsdoelen van de VN. Maar dan moeten we hier wel mee aan de slag gaan.

Lees hier de verklaring

Bron: Organic Denmark


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven