Andrea Rigoni van Fiordifrutta

"Ik herinner mijn oma die thuis jam maakte van enkel fruit en appelsap"

Het biologische fruitbeleg van Fiordifrutta maakt van slechts 3 ingrediënten fruitbeleg: goed gerijpt fruit, biologisch appelsap en fruitpectine.

Het fruit wordt met de hand geplukt en binnen enkele uren na de oogst geselecteerd, gewassen en ingevroren. Bessen voor het diverse fruitbeleg groeien in het wild in bergachtige gebieden. Verwerking gebeurt op lage temperatuur. Door niet te koken blijven de voedingsstoffen én de natuurlijke smaak van het fruit zoveel mogelijk behouden. Elke pot zit barstensvol geselecteerd biologisch fruit. En door het gebruik van biologisch appelsap is het suikergehalte en de hoeveelheid calorieën zo’n 30% minder dan bij de meeste jams.

100 jaar terug in de tijd
Het verhaal van de familie Rigoni begint bijna 100 jaar geleden. De liefde voor de natuur van oma Elisa Rigoni en haar vakmanschap was van grote invloed op haar familie. Na de Eerste Wereldoorlog werd ze al jong weduwe en stond ze er als moeder van 9 kinderen alleen voor. Haar overleden echtgenoot was imker. Elisa gebruikte zijn kennis over bijen en honing om in 1923 haar eigen kleine bedrijf te starten met haar oudste zonen.

Het nieuws dat de honing van Elisa veruit de beste in de omgeving was, verspreidde zich snel. Tegen de jaren '30 was haar bedrijf een gevestigd begrip in heel Italië. Tegenwoordig runt Andrea, een kleinzoon van Elisa, het bedrijf. Dit doet hij samen met andere leden van de Rigoni-familie, met dezelfde liefde voor behoud van tradities en de natuur als oma Elisa. Andrea: “Ik herinner mijn oma die thuis jam maakte van enkel fruit en appelsap. Deze herinnering en haar liefde voor de natuur staan aan de basis van het Fiordifrutta van vandaag.”

Fiordifrutta, als eerste biologisch gecertificeerd in Italië
Midden jaren ‘90 werd er in Italië steeds meer over biologische landbouw gesproken. Het aangeboren respect voor de natuur wat de Rigoni’s hadden, overtuigde hen om biologisch te werken. Ze kregen als eerste in Italië het Certified Organic label. Klaar om nieuwe uitdagingen aan te gaan, breidden ze hun assortiment uit. Ze creëerden het merk Fiordifrutta voor biologisch fruitbeleg, met receptuur die geïnspireerd is door traditionele Altopianorecepten. In 1997 nam het bedrijf de naam aan die het vandaag heeft: Rigoni di Asiago. Ze maken naast fruitbeleg ook  honing en ambachtelijke chocoladepasta, Nocciolata, met eigen hazelnoten.

Meer dan biologisch
Rigoni di Asiago gebruikt niet alleen biologische ingrediënten, maar is ook op andere manieren duurzaam. Zo recyclen ze het water dat nodig is voor de productie van jam en honing. Zonnepanelen zorgen voor energie in de fabriek, het distributiecentrum en de kantoren. In 2018 werd Andrea Rigoni in Italië door Ernst & Young tot duurzame ondernemer van het jaar benoemd.

Bron: Odin


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven