Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nederland heeft primeur met Organic Business Leadership Course

Ronald van Marlen: "Willen een brug slaan tussen het bedrijfsleven en de bio-beweging"

Tholen - "Dit is de eerste cursus in Europa die zich richt op de ontwikkeling van kennis en competenties ten aanzien van biologisch in het bedrijfsleven. Dat maakt de Organic Business Leadership Course uniek." Aan het woord is Ronald van Marlen van Timeli. Hij heeft samen met IFOAM Organics International de Organic Business Leadership Academy (OBLA) opgezet. Dit najaar gaat de OBLA van start in Nederland met de eerste Organic Business Leadership Course. "Deze cursus draait om empowerment, kennisoverdracht en het vormen van een business community die zich op een diepere laag met biologisch wil bezighouden. Ik ben er trots op dat we hem in Nederland kunnen uitproberen!"

Het lesmateriaal is dus samen met IFOAM Organics International ontwikkeld. Niet alleen Ronald zal lessen gaan verzorgen tijdens de vijf cursusmiddagen, dit geldt ook voor Konrad Hauptfleisch, Head Capacity Development bij IFOAM (foto rechts). Ronald heeft zelf in het verleden de Organic Leadership Course van IFOAM Organics International gevolgd. "Ik heb toen al met Konrad besproken dat we deze cursus in een behapbare vorm voor het bedrijfsleven aan moesten gaan bieden. Er zijn toch teveel mensen die niet weten waarom biologisch veel meer is dan een eindproduct. Het bedrijfsleven staat over het algemeen vrij ver van de biologische beweging af. Met de Organic Business Leadership Course willen we een brug slaan tussen het bedrijfsleven en de bio-beweging. De beweging heeft altijd veel veranderambitie gehad en dat willen we overbrengen op mensen uit het bedrijfsleven, zodat zij hierbij aanhaken. Als we de biologische beweging niet koesteren, ben ik er van overtuigd dat biologisch uitgevlakt zal worden door regulier."

Ronald van Marlen.

De OBLA wil niet alleen kennis overdragen over de bouwstenen van biologisch, zo geeft hij aan. "We hopen dat de OBLA ook een business community zal gaan vormen. Deelnemers kunnen met elkaar sparren, ook na de cursus. Ik heb zelf al ervaren dat uit de Organic Leadership Course, waarmee IFOAM inmiddels in 54 landen actief is, echt een blijven platform voortvloeit." Ronald verteld dat de eerste reacties op deze cursus uit het buitenland kwamen. "Er zijn al aanvragen voor deze cursus naar Engeland, Nieuw-Zeeland en zelfs Bhutan. Ik ben er van overtuigd dat deze cursus heel geschikt is voor een internationale uitrol. Er is wereldwijd nog niks wat zo specifiek op deze combinatie inzet."

Hij benadrukt dat de cursus ook insteekt op empowerment. "Met deze cursus vragen we hernieuwd aandacht voor de ambities van de bio-beweging en hopen we bij te dragen aan het op de agenda houden van biologisch. Ik merk dat het woord biologisch uit de beleidsnotities verdwijnt. Dat is zonde van al het werk dat verricht is. Biologisch heeft ontzettend veel te bieden en we willen de kracht van biologisch weer terugbrengen. Mensen die het podium krijgen, moeten de kans grijpen om biologisch op een gedegen manier te promoten. Dat willen we met deze cursus bereiken."

De inschrijvingen zijn tot nu toe heel gevarieerd: "Er zijn zelfs mensen van buiten de bio-sector bij, vanuit de Provincies en consultants die hun kennis over biologisch willen uitbreiden. Directieleden die in hebben geschreven, geven aan dat ze al wel in biologisch actief zijn, maar dat ze in de praktijk merken dat ze behoefte hebben aan verdieping. Tot de inschrijvers horen ook mensen die al binnen bio-bedrijven werkzaam zijn, hierbij gaat het zowel om ervaren als nieuwe medewerkers. Uit de veelzijdigheid aan inschrijvingen blijkt dat de kennisbehoefte breder ligt dan alleen het bedrijfsleven. Medewerkers van de Provincie leggen wij graag uit dat biologisch een prima platform is om landbouwambities met het oog op de toekomst waar te maken. We gaan ook nog meer overheden en beleidsmakers aanschrijven. Deze mensen staan voor belangrijke keuzes en het is dus essentieel dat zij meer te weten komen over de biologische beweging."

De basiscursus
De cursus omvat vijf donderdagmiddagen op het Landgoed Kraaybekerhof in Driebergen, en wordt zowel aangeboden in oktober-november 2019 als maart-april 2020. De voertaal van de cursus is Engels en de groep bestaat uit maximaal 20 personen. De kosten bedragen 1.250 euro per persoon. Na afloop ontvangen deelnemers een officieel certificaat, ondertekend door de OBLA en IFOAM. Inschrijven voor de najaarscursus is nog mogelijk tot 12 oktober 2019.

Voor meer informatie: obla@timeli.nl en www.timeli.nl/obla