Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Biohuis draagt demonstratie warm hart toe

"Ook bij bio-boeren veel frustratie over inconsequent overheidsbeleid"

Tholen - Een grote groep boeren demonstreert vandaag in Den Haag. Ze hebben het gevoel dat ze de schuld krijgen van allerlei milieuproblemen en ze daarvoor dreigen op te draaien. Ook verschillende biologische boeren zijn aanwezig in Den Haag. Biohuis, de vereniging van biologische boeren en boerinnen, is als organisatie niet van de partij, maar heeft wel veel begrip voor de demonstratie.

Verenigingsmanager Laurens Nuijten geeft aan dat Biohuis begrijpt dat de boeren gefrustreerd zijn. "De Nederlands landbouw is door overheidsbeleid, internationale marktwerking en de vraag van supermarkten en consumenten naar goedkoop voedsel, in een richting gestuurd waarbij een veel te grote aanslag wordt gepleegd op natuur, milieu en dierenwelzijn. Vervolgens vragen politici en marktpartijen extra inspanningen en offers om de nadelige effecten te verminderen."

Laurens: "Veel boeren zitten klem. Biologisch is in onze ogen deel van het antwoord. We nemen niet deel aan de demonstratie omdat onze ideeën over de gewenste oplossingsrichting op een aantal belangrijke punten anders zijn. Wij vinden dat de Nederlandse overheid veel meer moet inzetten op een groei van de biologische landbouw, met minder dieren, minder veevoer importen, minder consumptie van dierlijke producten, minder mestproblemen en minder chemische bestrijdingsmiddelen, zonder oneerlijke internationale concurrentie en met een beter inkomen voor de boeren."

Ook onder biologische boeren heerst onvrede over het overheidsbeleid, erkent Laurens. "Er is bij de bio-boeren veel frustratie over steeds veranderende regels en inconsequent beleid. Minister Schouten roept al anderhalf jaar dat kringlooplandbouw hét gaat worden. Daarin herkennen de biologische boeren zich en voelden zij erkenning. Maar in de praktijk zien we in de landen om ons heen allemaal ambitieagenda’s voor de biologische landbouw, met concrete en ambitieuze groeiambities, terwijl de overheid in Nederland geen stappen zet."

De verenigingsmanager heeft dan ook begrip voor de deelname van de biologische boeren. "Biologische boeren hebben ook met dezelfde knellende regels te maken als gangbare collega's. En zeker onder melkveehouders is de frustratie groot: een deel van de bedrijven worstelt nog met de fosfaatproblematiek en nu worden hun dieraantallen opnieuw ter discussie gesteld."

Voor meer informatie: nuijten@bionext.nl en www.biohuis.org