-0,4 graden aan de grond in Eindhoven en Gilze-Rijen

Eerste grondvorst na de zomer waargenomen

Afgelopen nacht daalde de temperatuur op de Nederlandse weerstations Eindhoven en Gilze-Rijen op 10 cm hoogte naar -0,4 graden. Ook in Maastricht vroor het met -0,3 graden. Daarmee is de eerste grondvorst na de zomer een feit. Het is heel normaal dat de eerste vorst aan de grond zich rond deze tijd aandient. Gemiddeld genomen komt het op 12 september tot de eerste grondvorst, meldt Weeronline.

De meest vroege datum dat het ergens in ons land tot grondvorst kwam was 22 augustus 1973. De meetstations Twenthe, Valkenburg (Zuid-Holland) en Soesterberg hadden op klomphoogte een temperatuur onder nul. Twenthe noteerde zelfs -2,2 graden. In 1993 kwam het op 29 augustus tot grondvorst in Soesterberg, Volkel, Gilze-Rijen en Eindhoven. Tussen 20 juli en 21 augustus heeft het nog nooit op een officieel meetpunt in ons land gevroren.

Relatief korte periode zonder grondvorst
De laatste keer dit jaar dat het aan de grond vroor was op 10 juli. Toen koelde het in Twenthe op 10 centimeter hoogte af naar -0,7 graden. Een kleine week eerder, op 4 juli, daalde de temperatuur op datzelfde meetpunt naar -1,6 graden. Nooit eerder was het aan de grond in juli zo koud.

Vorig jaar kwam het op de eerste dag van de meteorologische herfst tot vorst aan de grond. Op weerstation Twenthe daalde de temperatuur op klomphoogte naar -0,4 graden. Ook in 2012 werd op 1 september grondvorst genoteerd en dat was wederom op meetstation Twenthe het geval.

September vaak eerste grondvorst
Gemiddeld genomen vindt de dag met de eerste keer grondvorst op 12 september plaats. Vorig jaar was het op 1 september zover, in 2017 daalde de temperatuur op 9 oktober voor het eerst onder nul. In 2014 kwam het recordlaat tot de eerste vorst op klomphoogte. Pas op 5 november in Eindhoven daalde de temperatuur naar -0,6 graden.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven