Eerste biologische pompoen geoogst bij proefboerderij Ebelsheerd

Gedeputeerde Henk Staghouwer oogstte vrijdag 6 september de eerste biologische pompoen bij proefboerderij Ebelsheerd in Nieuw-Beerta. De provincie heeft de proefboerderij geholpen bij de omschakeling naar biologische landbouw. 

Biologisch vermarkten
Dit zijn de eerste pompoenen die als biologisch vermarkt kunnen worden. Voordat de reguliere landbouwgrond geschikt is gemaakt voor biologische teelt, moet een omschakelperiode van drie jaar worden doorlopen. Bij de teelt van de pompoenen is geen gebruik gemaakt van kunstmest of andere bestrijdingsmiddelen. 

Demoveld
Bij de proefboerderij in Nieuw-Beerta is, mede dankzij een financiële bijdrage van de provincie Groningen, 27 hectare grond geschikt gemaakt voor een demoveld voor biologische landbouw. Hier kunnen omschakelende boeren zien hoe biologische landbouw in de praktijk werkt. Dit jaar verbouwde de proefboerderij in Nieuw-Beerta naast pompoenen ook sperziebonen, tarwe, grasklaver en veldbonen biologisch. 

30 bedrijven biologisch
Sinds de provincie meer is gaan inzetten op biologische landbouw (2016), zijn 30 bedrijven geheel of gedeeltelijk omgeschakeld. Er is zo'n 1000 hectare aan biologische landbouwgrond bijgekomen. Een gedeelte daarvan is nog in omschakeling. In de provincie Groningen is nu bijna 5000 hectare aan biologische landbouwgrond. 

Bron: Provincie Groningen


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven