Door problemen met certificeringsaanduidingen

Bio-import zou van de Russische markt kunnen verdwijnen

Russische leveranciers van geïmporteerde bio-producten vrezen dat ze afzetmogelijkheden verliezen voor producten die niet voldoen aan de wet 'op bio-producten' die op 1 januari 2020 van kracht wordt.

Dagblad Kommersant beweert dat het onmogelijk is om Russische bio-certificaten te krijgen door de afwezigheid van bio-aanduidingen en dat geïmporteerde producten uit de handel genomen worden om te worden herverpakt, wat leveranciers en retailers voor hoge kosten zet. 

Het probleem ontstaat met de vertaling van de informatie op de verpakking. Omdat alle beschrijvingen in het Russisch vertaald moeten worden en omdat de indicatie van het Engelse woord 'organic' en al z'n afleidingen, volgens de nieuwe wet ondersteund moeten worden door relevante Russische certificaten, ontstaat er een probleem voor leveranciers. 

"Wat de vertaling betreft is het niet duidelijk hoe het Engelse woord 'organic' vertaald moet worden. Dit woord moet vermeden worden of vervangen door 'bio' of 'eco'. Momenteel ligt er een voorstel: sta het woord 'organic' op internationale certificaten toe."

Voor de aanpassingstermijn van 2-3 jaar hebben fabrikanten en leveranciers van bio-producten drie mogelijkheden: toegang tot wederzijdse erkenning van certificaten met Europese landen; het creëren van een Russische certificeringssysteem en de verwerking van bio-producten in Russische fabrieken, maar met gebruikmaking van geïmporteerde ruwe materialen. 

Bron: a-ipp.ru

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven