Alexander Baumgartner, CEO van verpakkingsspecialist Constantia Flexibles:

"Biologisch afbreekbaar is geen oplossing"

Alexander Baumgartner, CEO van verpakkingsspecialist Constantia Flexibles, geeft in een interview met Trend aan dat hij recyclebare verpakkingen op de markt wil brengen. In biologisch afbreekbare kunststoffen gelooft hij net zo weinig als in de visie van een kunststofvrije wereld.

Trend: Heer Baumgartner, kunststof-verpakkingen staan momenteel hevig onder discussie in samenhang met de onderwerpen plasticvermijding en plasticafval in de wereldzeeën. De EU wil een verbod op wegwerpplastic. Het bedrijf dat u runt is precies in zulke producten gespecialiseerd.  
Alexander Baumgartner: "Het onderwerp is momenteel erg populair. Iedere politicus heeft het erover. Tegelijkertijd willen de mensen echter lichte, stabiele verpakkingen die producten ook vers houden. Ons verpakkingsmateriaal heeft een zeer gering gewicht. Men kan het makkelijk transporteren en het heeft in dit opzicht een zeer goede CO2-balans. Op dat gebied biedt kunststof een zeer groot voordeel. 

De afvalproblematiek blijft echter en houdt ons intensief bezig. We zien de oorzaak daarin dat een gebruikte kunststof verpakking geen waarde meer heeft. Denk er eens over na: als men in de armste landen ter wereld rondrijdt, ziet men vaak afval links en rechts. Maar zelfs in de armste buurten ligt daar geen glas, ook geen blik, papier of karton. Er ligt kunststof, want al het andere heeft een waarde. Als ik om mijn dagelijkse overleven strijd en papier, glas of metaal inzamel, dan is er een plaats waar ik het in kan leveren en er een beetje geld voor krijg. Voor kunststof krijgt men niks."

Dat probleem zou men op kunnen lossen.
"Het dilemma is echter, dat de kunststof nauwelijks herbruikbaar is, daarom geen waarde heeft en niemand het daarom inzamelt. Dat wil zeggen, het moet ons op een of andere manier lukken om kunststof een waarde te geven. Dan wordt het ingezameld en hergebruikt, ontstaat er een kringloop. Daar willen we naartoe. Momenteel onttrekken we een grondstof aan de aarde, verwerken deze, produceren er iets van dat één keer gebruikt wordt – en dat was het dan."

In plaats van plastic te verbieden zouden politici dus recyclingsystemen moeten creëren? 
"We willen ook niet met een vinger naar anderen wijzen en zeggen: zij moeten het doen. Wij als industrie moeten kunststoffen ontwikkelen die makkelijk recyclebaar zijn. Dat ze dat tegenwoordig nog niet zijn, hebben we deels zelf veroorzaakt. We waren zo gek op techniek en zijn dat in bepaalde mate nog steeds, dat we de klanten verpakkingen met verschillende barrières aan hebben geboden. UV-barrières, vochtbarrières - er worden twee, drie, vier, vijf lagen met een grote technische inspanning verbonden. Uiteindelijk hebben we een perfect product, een verpakking waarin chips 18 jaar lang knapperig blijft. Maar het is onmogelijk de verpakking te recyclen, omdat men de afzonderlijke lagen niet meer uit elkaar krijgt. Het is onze opgave als industrie om de barrières die noodzakelijk zijn om komkommers knapperig, aardbeien vers en sla eetbaar te houden - in een monomateriaal uit een kunststoffamilie te krijgen. Dan hebben we een product, een verpakking, die men in kan zamelen, verkleinen en recyclen."

Hoe succesvol bent u hierin?
"We stoppen zeer veel bronnen in deze richting en hebben een fabriek in India opgericht waarin alleen maar monomateriaal geproduceerd wordt - met barrière-eigenschappen die we tot nu toe nog niet gezien hebben. Daarachter hebben we natuurlijk nog inzamelingssystemen binnen gemeentes en landen nodig die de inzameling bijpassend promoten. Misschien moet men de ene of andere ook dwingen tot inzamelen. We denken echter dat de wereld zich in deze richting zal ontwikkelen. Daarbij willen we onze bijdrage leveren."

In de politiek discussieert men momenteel echter over plastic wattenstaafjes, rietjes en plastic zakjes, niet over recycling. 
I"k zeg oké. Het is waarschijnlijk niet verkeerd om de consumenten hiermee bewuster te maken, maar een werkelijke impact heeft het niet. De wereld verbetert men er niet mee. Daarvoor zijn andere maatregelen nodig. Onze bijdrage is dat de kunststof die we produceren ook werkelijk recyclebaar is."

Er zijn echter ook biologisch afbreekbare kunststoffen.
"Deze weg bewandelen we helemaal niet. Ten eerste omdat ook bio-kunststoffen een grondstof nodig hebben – daarbij gaat het over het algemeen om suiker, zetmeel uit bieten, aardappelen of maïs – die moeten ook geteeld worden. Als we voor 10, 20, 30 of zelfs 50 procent van de behoefte over zouden stappen op het gebruik van dergelijke grondstoffen, dan hoeven we helemaal niet meer na te denken over de verdwijning van het Amazonegebied – we zouden namelijk het hele bosoppervlak voor de teelt van de grondstoffen nodig hebben. Zo komen we bij de palmoliediscussie. Dat is niet de oplossing.
Ten tweede zijn de huidige biologisch afbreekbare kunststoffen allemaal slechts onder bepaalde temperatuur- en luchtvochtigheidsomstandigheden afbreekbaar. Als het in de zomer zwoel/heet is en daarom een beetje vochtiger dan normaal, zou het kunnen functioneren. In Indonesië of Maleisië ook. Hier in de Alpen niet. Ik kan u alleen maar aanbevelen, als u een biologisch afbreekbaar zakje hebt: gooi het niet in uw tuin, want u zou het tien jaar later nog steeds zien liggen. Probeer het maar eens uit. Het werkt alleen onder bepaalde omstandigheden, die men natuurlijk kan reconstrueren. Maar een privéhuishouden kan deze omstandigheden niet reconstrueren."

Hoe lang zal het volgens u duren tot verpakkingen uit monomateriaal een zo relevant aandeel kunnen hebben dat recycling zich loont? 
"Ik reken erop dat dat in de komende vijf jaar tot stand zal komen. Het hangt van de landen af of er dan ook al inzamelingssystemen bestaan en of deze functioneren. In India zijn er tegenwoordig al staten die iedere producent van consumer goods verplicht om dezelfde hoeveelheid plastic die ze op de markt brengt ook weer aantoonbaar in te zamelen en te recyclen. Daar moeten we de autoriteiten melden hoeveel ton kunststof we verwerken en aantonen dat dezelfde hoeveelheid weer ingezameld en gerecycled werd. Als India dat lukt, dan kunnen wij dat ook."

U bent niet de enige verpakkingsproducent. Hoe ziet het er in de branche uit? Werkt die aan soortgelijke oplossingen?
"Iedereen werkt aan zulke concepten. We weten echter uit de klantenfeedback dat we wat de barrièrewerking betreft voorop lopen met onze oplossing. We hebben al een product dat men daadwerkelijk vast kan houden en dat functioneert. Momenteel staan we voor de 'moment of truth' waarbij de eerste grotere hoeveelheden uit de productie komen en bij onze klanten in de schappen komen te liggen."

In plaats van een wereld zonder kunststof-verpakkingen dan een wereld van gecontroleerde en doelgerichte recycling? 
"We zullen niet zonder kunststof kunnen. Wel is het belangrijk dat wij als consumenten passend omgaan met kunststof. Daar hoort wel bij dat men niet met wegwerp plastic zakken boodschappen doet, maar een eigen tas gebruiken zoals onze grootouders dat deden. Het gebruikte kunststof moet echter ingezameld en hergebruikt worden. Of men er nu vuilniszakken van maakt, parkbankjes of auto-onderdelen."

Daar is echter de politiek voor nodig. Zij moet de randvoorwaarden scheppen. 
"Men moet consequent zijn. Dat is geen werkelijk democratisch proces. Men moet het gewoon doen omdat men erin gelooft. De EU heeft de mogelijkheid zoiets uit te voeren. Als ook India en China Europa navolgen, dan is er al veel bereikt. Wij Europeanen moeten het begin maken. Maar de eigenlijke wortel van het probleem is Azië. 90 procent van de vervuiling in de oceanen komt uit vijf rivieren in Azië. Daar liggen de kunststoffen overal, omdat ze niet ingezameld worden. Kunststofafval moet een financiële, economische waarde hebben. Als we daarvoor gezorgd hebben, hebben we gewonnen."

Bron: Trend


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven