Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Beheerd vermogen Organic Growth Fund -0,8%

Solide resultaten Triodos beleggingsfondsen in het eerste halfjaar van 2019

In het eerste half jaar van 2019 is het beheerd vermogen van Triodos Investment Management gegroeid naar €4,6 miljard (ultimo 2018: €4,2 miljard). Vergeleken met de eindejaarscijfers van 2018 is het totaal beheerd vermogen gestegen met 10,4%.

Het merendeel van de Triodos beleggingsfondsen is gegroeid in het eerste halfjaar van 2019, waarbij opgemerkt kan worden dat de Energie & Klimaat fondsen en de Impact Equities & Bonds strategie het sterkst hebben bijgedragen aan de groei van het totaal beheerd vermogen.

Jacco Minnaar, Directievoorzitter van Triodos Investment Management: "Het is bemoedigend om in een tijd van toenemende concurrentie in de sector van duurzaam beleggen, een stabiele groei van de aan ons toevertrouwde middelen te ervaren. Samen met een solide en groeiende achterban van investeerders die willen beleggen voor positieve verandering, blijven we met onze investeringen bijdragen aan het adresseren van de vele wereldwijde uitdagingen van deze tijd."

Ontwikkelingen Triodos beleggingsfondsen in het eerste halfjaar van 2019

De Triodos beleggingsfondsen bieden beleggers de mogelijkheid om direct te beleggen in duurzame sectoren. Deze sectoren variëren van microfinanciering in opkomende markten, duurzame energie en biologische landbouw en voeding, tot beursgenoteerde ondernemingen die actief bijdragen onze duurzame transitiethema’s.

In het eerste halfjaar van 2019 wisten zowel Triodos Renewables Europe Fund als Triodos Groenfonds sterke groei te realiseren. Triodos Renewables Europe Fund, het fonds dat belegt in kleine tot middelgrote duurzame energieprojecten, groeide met 21,7% naar EUR 101,0 miljoen. Triodos Groenfonds, het fonds dat belegt in groene projecten die duurzame ontwikkeling bevorderen, kende een groei van het beheerd vermogen van 9,2% naar EUR 966,2 miljoen. Als gevolg van de sterke instroom heeft het fonds met ingang van 5 augustus 2019 de uitgifte van aandelen tijdelijk opgeschort.

De Triodos Impact Equities & Bonds fondsen, de fondsen die beleggen in beursgenoteerde bedrijven en obligaties die een actieve bijdrage leveren aan de duurzame transitie, realiseerden een gecombineerde groei van het beheerd vermogen van 20,2% naar €1.780,4 mln. Het beheerd vermogen van het discretionair vermogensbeheer van Triodos Bank Private Banking Nederland steeg met 15,5% naar €728,9 mln. De groei van beide strategieën is het gevolg van de combinatie van een toename van de toevertrouwde middelen en ontwikkelingen op de beurs in het eerste half jaar van 2019.

Triodos Fair Share Fund realiseerde een groei van 5,7% naar €386,6 miljoen. Triodos Microfinance Fund kende een fractionele daling van het beheerd vermogen van 0,4% naar €380,1 miljoen als gevolg van de verkoop van aandelen in het fonds door een grotere institutionele investeerder. Deze uitstroom werd echter bijna volledig gecompenseerd door de sterke instroom in het eerste halfjaar van 2019. Beide fondsen beleggen in microfinancieringsinstellingen en banken in opkomende markten.

Triodos Organic Growth Fund, het fonds dat investeerders de mogelijkheid biedt om te participeren in de groeiende sector voor biologische voeding en duurzame consumentenproducten in Europa, kende ook een fractionele daling van het beheerd vermogen van 0,8% naar €54,9 miljoen.

Het beheerd vermogen van Triodos Multi Impact Fund, het Triodos fund-of-funds, daalde met 3,3% naar €36,5 miljoen.

In het eerste halfjaar van 2019, steeg de intrinsieke waarde van SFRE Fund met 5,1% naar 38,4 miljoen dollar. Het fonds is in maart 2015 opgericht door de Global Alliance for Banking on Values (GABV) en is wereldwijd het eerste open-end beleggingsfonds dat is opgericht om langetermijnkapitaal te verstrekken aan waardengedreven banken. Triodos Investment Management heeft het fondsmanagement van dit fonds per 1 januari 2018 op zich genomen.

Rendementen

Op basis van intrinsieke waarde op de laatste handelsdag van juni 2019 bedroegen de rendementen:

* Rendement Inclusief herbelegging dividend, exclusief mogelijk fiscaal   voordeel voor beleggers.
** Rendement inclusief herbelegging dividend.
*** Dit fonds bestaat sinds 1 december 2015. Het 5-jaars rendement is daarom nog niet beschikbaar.
**** Rendement inclusief herbelegging gerealiseerde winsten.
***** Dit fonds bestaat sinds maart 2015. Het 5-jaars rendement is   daarom nog niet beschikbaar.

De Impact Equities & Bonds fondsen profiteerden in het eerste kwartaal van 2019 van de aandelenrally. Hoewel de beurzen in het tweede kwartaal van 2019 een meer volatiel beeld lieten zien, hebben de fondsen in het algemeen sterke rendementen gerealiseerd in het eerste half jaar van 2019.

Triodos Investment Management heeft in 2018 het fondsmanagement van SFRE Fund op zich genomen en is er sindsdien in geslaagd om de kosten van het fonds te verlagen en het gecommitteerde kapitaal volledig te investeren, iets wat tot uiting komt in de meer recente rendementen van het fonds.

Het negatieve rendement van Triodos Organic Growth Fund van -9,6% is grotendeels te wijden aan een negatieve korte termijn performance van de portefeuille. De performance op de langere termijn zal naar verwachting in lijn zijn met de lange termijn prognoses van het fonds.
Het rendement van de overige fondsen was in lijn met de verwachtingen.

Meer gedetailleerde informatie over de financiële ontwikkelingen van de fondsen in het eerste halfjaar van 2019 is beschikbaar in de halfjaarverslagen van deze fondsen. De halfjaarverslagen worden op 30 augustus 2019 gepubliceerd op www.triodos-im.com.

Over Triodos Investment Management

Triodos Investment Management brengt beleggers die hun geld in willen zetten voor blijvende, positieve verandering samen met innovatieve ondernemers en duurzame bedrijven die precies daarmee bezig zijn. Op deze manier dienen wij als katalysator in die sectoren die een sleutelrol spelen in de transitie naar een eerlijker, duurzamer en menselijker wereld.

In de 25 jaren waarin wij actief zijn als impactbelegger hebben we diepgaande kennis opgebouwd over sectoren als Energie & Klimaat, Financiële Dienstverlening in opkomende markten en Duurzame Voeding en Landbouw. Naast directe investeringen in deze sectoren, beleggen wij ook in beursgenoteerde ondernemingen die actief bijdragen onze duurzame transitiethema’s. Per ultimo juni 2019 bedroeg het vermogen onder beheer van Triodos Investment Management €4,6 miljard.

Triodos Investment Management is wereldwijd actief als impactbelegger en bestaat uit Triodos Investment Management BV en Triodos Investment Advisory & Services BV. Beide zijn volledige dochterondernemingen van Triodos Bank NV.

Voor meer informatie: www.triodos.nl 

Publicatiedatum: