Landbouwvoorzitter van Brandenburg klaagt over slechte afzet

"Onze opslagplaatsen voor bio-graan zijn vol"

Henrik Wendorff, bio-boer en voorzitter van de landbouwvereniging Brandenburg, heeft twintig jaar geleden al besloten om biologisch te gaan werken. Maar ondanks een slechtere oogst zijn graanopslagruimtes momenteel vol. Een volledig nieuwe situatie, zegt hij, maar hij heeft een verklaring. 

Biologische voedingsmiddelen zijn een trend, maar het aanbod aan bio-graan uit Brandenburg is groter dan de vraag. Brandenburg is met twaalf procent biologische landbouw één van de deelstaten met het hoogste bio-aandeel, maar de opslagplaatsen zijn vol en nu dringt ook nog concurrentie uit het buitenland op een beperkte markt, klaagt Henrik Wendorff, de voorzitter van de landbouwvereniging Brandenburg.

Herr Wendorff, waarom bent u zelf bio-boer?
"Omdat dat voor ons bedrijf een concept is waar we ons twintig jaar geleden voor hebben besloten. Eenmaal 'bio' betekent over het algemeen ook dat men het langer en duurzaam doet. Wij wijden ons hieraan en willen natuurlijk voor ons als bedrijf en als boeren ook afzetmarkten vinden die ons betere voorwaarden bieden dan conventionele markten."

Maar nu vindt u onvoldoende afnemers voor uw bio-graan?
"We hebben dit jaar een hele moeilijke situatie. De oogst loopt nog, maar we kunnen nu al vaststellen dat de opslagplaatsen vol zijn ondanks een kleinere oogst. Onze partners, zoals de handel en distributeurs, zijn terughoudend. Dit geldt met name voor broodrogge. Daar is momenteel nauwelijks tot helemaal geen vraag naar. Ik ken collega's die nog producten van de vorige oogst in hun opslagplaatsen hebben liggen en de afzet stagneert. Momenteel worden er geen producten gevraagd, dat is voor ons een hele nieuwe en moeilijke situatie."

Waar ligt het aan dat er geen graan gevraagd wordt?
"Het heeft zeker verschillende oorzaken. Onze partners zeggen dat er nog producten van de vorige oogst en die daarvoor bij hen op voorraad liggen, die men eerst moet kwijtraken. Tegelijkertijd dringt er echter ook bio-graan uit het buitenland op onze markt, welke ronduit goedkoper geteeld wordt dan bij ons. Daar komt nog bij dat de verwerking, in het bijzonder van broodgraan, stagneert en achter het aanbod aanhobbelt. Ook hebben veel boeren, met name in de afgelopen twee jaar, besloten om volgens biologische regels te gaan werken. Dit bio-graan is nu op de markt en belast ons allemaal."

Het aanbod is dus groter dan de vraag. Op de vraag heeft u natuurlijk maar weinig invloed, wat moet er veranderen om het probleem te verhelpen?
"We hebben lokale afzetstrategieën nodig. Dat wil zeggen: er spelen verschillende dingen een rol. Men moet de markt analyseren. We hebben echter ook lokale verwerkers en ook handelaren nodig die ons in staat stellen om met hen te communiceren en onze producten aan hen aan te bieden. Daaraan ontbreekt het in Brandenburg. Er mist een totaalconcept, hoe we de biologische landbouw bij een toenemend areaal en een toenemende aanbod op de markt beter op kunnen stellen dan momenteel."

Bron: RBB 24


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven