Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Brochure geeft inzicht in onderzoeken bio-dynamische landbouw

Bio-dynamische landbouw leidt tot kwalitatief hoogwaardige levensmiddelen en doelt op de verdere ontwikkeling van de landbouw. De brochure 'Evolving Agriculture and Food' documenteert de bijdrages tijdens de eerste bijeenkomst voor bio-dynamisch onderzoek aan het Goetheanum in Zwitserland.

Bio-dynamische landbouw draagt bij aan de basisvoedselvoorziening van mensen met kwalitatief hoogwaardige levensmiddelen. Van begin af aan verbond bio-dynamische landbouw de praktijk met onderzoek, zoals sinds 1946 bij de vereniging Forschungsring in Duitsland. Tegenwoordig worden bijvoorbeeld aan het onderzoeksinstituut voor biologische landbouw in Zwitserland en aan de universiteit Kassel in Duitsland aspecten van de bio-dynamische methode wetenschappelijk onderzocht. In september 2018 kwamen op uitnodiging van de sectie voor landbouw op het Goetheanum – één van de coördinatieplekken voor bio-dynamische landbouw - circa 180 onderzoekers evenals telers bij elkaar voor de eerste internationale bijeenkomst voor bio-dynamisch onderzoek. De circa honderd presentaties en posters gaven een overzicht over het actuele bio-dynamisch onderzoek en deze zijn nu in de vorm van samenvattingen schriftelijk in het Engels verkrijgbaar.

Tot de resultaten horen onderzoeken die erop wijzen dat door bio-dynamische landbouwmethodes er meer koolstof in de grond gebonden wordt dan bij andere landbouwvormen. Dit levert een bijdrage aan klimaatbescherming. Op het gebied van dierenwelzijn beschrijft een leidraad voorstellen voor het moedergebonden grootbrengen van kalveren bij het houden van melkkoeien. Ueli Hurter, één van de leiders van de sectie voor landbouw aan het Goetheanum, benadrukt dat onderzoek meer is dan het vergaren van kennis. Er is een onderzoekscultuur nodig die zowel gegevensgeoriënteerd alsook levensbetrokken werkt, die rekening houdt met de perspectieven van levende wezens en de werkelijkheid productief vormgeeft.

De brochure is hier te vinden: https://www.sektion-landwirtschaft.org/en/thematic-areas/research/research-2018

Publicatiedatum: