5 kieviten voor Weerribben zuivel, Zuiver Zuivel en Red de rijke Weide Kaas

Vogelbescherming Nederland introduceert 'vogelvriendelijke zuivelwijzer'

Vogelbescherming Nederland krijgt regelmatig de vraag met welke zuivelproducten de boerenlandvogels het beste zijn geholpen. Daarom hebben ze een overzicht gemaakt, waarbij ze de waardering hebben verbeeld in kieviten. Vogelbescherming Nederland heeft verschillende producten met elkaar vergeleken en kende minimaal één en maximaal vijf kieviten toe aan de zuivelproducten die geproduceerd zijn met liefde voor grutto, kievit of boerenzwaluw. Daarbij is onder meer gekeken naar het beheer van kruidenrijk grasland en het maaibeleid.

Weerribben Zuivel en Zuiver Zuivel - 5 kieviten
De dertig boerderijen die melk leveren voor de biologische merken Zuiver Zuivel en Weerribben Zuivel zorgen voor honderden hectaren kruidenrijk grasland en maaien niet voor 15 juni. Het grondwaterpeil is hoger in de kruidenrijke gebieden en er wordt werk gemaakt van behoud en herstel van landschapselementen zoals vogelvriendelijke sloten.

Red de Rijke Weide Kaas - 5 kieviten
Weidevogelboer Henk Pelleboer levert de melk voor de biologische Red de Rijke Weide kaas. De kaas wordt door verschillende winkels in heel Nederland verkocht. Pelleboer heeft zijn land voor 33 procent ingericht als plasdras-kruidenrijk grasland en neemt vogelvriendelijke inrichtingsmaatregelen. Hij maait niet voor 15 juni, zorgt voor vernatting van zijn gebied en zet zich in voor het behoud van het klassieke weidelandschap.

Ekoplaza Kaas - 4 kieviten
De melk voor de huismerkkaas van Ekoplaza komt van boeren Wicher Hoeve en Willem Courtz uit de gemeente Staphorst. Ze koesteren hun weidevogels al jaren. Zo hebben ze bloemrijke graslanden ingezaaid en natte plekken voor de vogels gemaakt. Voor elke verkochte kilo kaas doneren Ekoplaza en de biokaas-producent een deel van de opbrengst aan de boeren. Beide boeren zijn het aandeel kruidenrijk grasland op hun land aan het opschroeven van tien naar twintig procent, maaien daar niet voor half juni en zijn zuinig op vogelvriendelijke landschapselementen als lage slootoevers.

Klik hier voor meer informatie.

Bron: Vogelbescherming


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven