Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Namibiërs krijgen cursus over biologische certificering

De Namibia Organic Association (NOA) organiseerde op vrijdag 12 juli een cursus voor boeren over de biologische standaard en de eisen waaraan ze moeten voldoen om een biologische certificering te verkrijgen. 

De cursus voorzag geïnteresseerden van de kennis die ze nodig hebben om een Participatory Guarantee System (PGS)-beoordeling uit te voeren.

Biologische standaards zijn de regels en wetgevingen die definiëren hoe een biologisch product moet worden geproduceerd en ieder product dat dit label heeft moet minimaal aan deze standaards voldoen.

De standaards omvatten alle aspecten van het productieproces, van dierenwelzijn, veevoeder, de teelt van groenten, fruit en paddenstoelen, en het verwerken en verpakken van voedingsmiddelen.

Boeren en telers die over willen op biologisch worden aangemoedigd om de cursus te volgen. De kosten zijn N$250 (€15,71) voor leden van NOA en N$400 (€25,13) voor niet-leden. Studenten mochten gratis deelnemen aan de cursus. Ondertussen worden alle Namibiërs door de overheid aangemoedigd om water te besparen en hun eigen biologische groenten te gaan telen, zodat ze bij kunnen dragen aan de voedselveiligheid van hun gezin tijdens de voortdurende droogte.

De oprichter en voorzitter van NOA, Manjo Krige, liet weten dat Namibiërs zich steeds bewuster worden van de noodzaak om hun eigen, biologische voeding te telen tijdens deze zware omstandigheden. Zelf teelt ze al zo'n 13 jaar haar eigen biologische groenten en kruiden.

"De huidige watercrisis in Windhoek is een perfect voorbeeld van waarom we niet door kunnen blijven gaan met de huidige teeltmethodes. Permacultuur biedt veel goede ideeën voor het opslaan een maximaal gebruiken van het water dat we hebben", zei ze.

Ze voegde toe: "Ik heb geleerd dat de natuur altijd een oplossing biedt wanneer het op de groenteelt aankomt. De aarde houdt al langer planten levend dan dat er mensen op de aarde zijn, dus wat het 'probleem' ook is, een gebrek of teveel aan voedingsstoffen, plagen of besmettingen, er is altijd een natuurlijke manier waarop de aarde ons kan helpen."

"De huidige industriële agrarische systemen veroorzaken enorm veel schade aan het milieu, en daarom moeten we een manier vinden om voeding te telen zodat we de aarde in een betere staat achter kunnen laten dan waarin we het aantroffen. Het is bovendien enorm bevredigend om buiten te zijn, je eten te oogsten en het daarna op te kunnen eten."

"Ik heb zelf op mijn werk een kleine moestuin gemaakt en ik probeer altijd nieuwe manieren te vinden om de planten gezond en mooi te houden. Daarnaast ben ik van plan om binnenkort mijn baan op te zeggen en full-time te gaan telen, dus ik probeer zoveel mogelijk over de biologische teelt te leren voordat ik deze stap zet. Ik heb de cursus zelf ook gevolgd en dit heeft me enorm geïnspireerd. Ik kan dan ook niet wachten om te beginnen! 

Ze voegt toe dat met de toenemende klimaatsverandering en milieuvervuiling iedereen zoveel mogelijk zou moeten doen om ervoor te zorgen dat het milieu niet nog meer wordt beschadigd.

"Het is inmiddels algemeen bekend dat de landbouw een enorme impact om klimaatsverandering heeft, en daarom zie ik geen andere manier om verder te gaan dan door over te stappen op de biologische landbouw. Door de droogte in Namibië is het daarnaast belangrijk dat we leren hoe we onze omgeving aan kunnen passen, en wat we moeten doen om onze voeding te kunnen telen. Dus zelfs als mensen hun eigen voeding in hun tuin gaan telen met de middelen die ze hebben, doen ze al een bijdrage om hun voetafdruk te verminderen", concludeert ze.

Bron: All Africa

Publicatiedatum: