Dierenwelzijnslabel: Duitse verenigingen willen kenmerkingsplicht

Om het door Julia Klöckner geplande vrijwillige dierenwelzijnslabel te verhinderen, uitten bio-verenigingen en dierenbeschermers opnieuw hun kritiek. De BÖLW ziet zelfs een schending van het EU-recht.

Naturland en de organisatie ProVieh bekritiseren dat het door het ministerie van Landbouw voorlopig ingetrokken wetsontwerp voor een vrijwillig dierenwelzijnskenmerking dat is onderverdeeld in drie categorieën de huidige gang van zaken niet verbeterd. "We hebben geen vrijwillig dierenwelzijnslabel nodig, maar een verplichte en duidelijke kenmerking van de houdingsvorm, zoals dit reeds bij eieren bestaat. Dit door de consumenten geaccepteerde systeem moet Julia Klöckner simpelweg gewoon ook op vlees toepassen en daarnaast moet er een extra, hoogste categorie komen voor biologische productie“, zei Angela Dinter, deskundige voor varkenshouderij bij ProVieh.

Eigen categorie voor bio-varkens vereist
Naturland voorzitter Hubert Heigl zei dat bio-varkens meer dan 50 procent meer plaats zouden hebben dan de varkens in Julia's "fake-premiumcategorie“. Bio zou daarom dringend een eigen categorie binnen een verplicht kenmerkingssysteem moeten krijgen. Al het andere zou een klap in het gezicht van de biotelers zijn, aldus Hubert Heigl.

BÖLW ziet schending van het EU-recht
Peter Röhrig, directeur van de 'Bund Ökologische Lebensmittelwirtschaft' (BÖLW), heeft duidelijke eisen:

"Vlees en worst uit diervriendelijke dierhouderij herkennen klanten tegenwoordig al aan het bio-keurmerk. Een nieuwe kenmerking van vlees functioneert pas wanneer deze verplicht is en alle productiestandaarden transparant gemaakt worden. Wat de consumenten reeds met 0-1-2-3 bij eieren geleerd hebben, moet nu overgedragen worden naar een label voor vlees. Op iedere vleesverpakking moet te herkennen zijn hoe het dier gehouden werd, van de minimumstandaard tot aan bio.

Het nu door Julia Klöckner geplande dierenwelzijnslabel stuit terecht van vele kanten op kritiek. Het ministerie van Voedsel en Landbouw doet alsof zij met het geplande vrijwillige label een Europese, verplichte kenmerking voorbereid. Waarom Julia Klöckner bio geen eigen categorie geeft is absoluut onbegrijpelijk. Tenslotte is de wettelijke bio-standaard in Europa verankert.

De eerste categorie 'dierenwelzijn goed‘ schendt bovendien het Europees recht, want deze duldt dat de staarten van de varkens af worden gesneden. Er wordt ook gesuggereerd dat de totale levenscyclus van de varkens binnen het label mee wordt gewogen. De zeugenhouding blijft echter volledig buiten beschouwing. En bij de slacht wordt het als vooruitgang verkocht dat vooral de wettelijke minimumstandaard na moet worden geleefd.

Het predicaat dierenwelzijn, wat voor veel consumenten en telers belangrijk is, wordt met het dierenwelzijnslabel niet gesteund maar uitgehold.“

Kritiek van alle kanten
Inmiddels groeit zowel binnen de grote coalitie alsook in de deelstaten de weerstand. Zo zouden zich volgens Naturland en ProVieh al meerdere parlementsleden van de SPD en de CDU/CSU-fractie tegen het wetsontwerp uitgesproken. Deelstaat Niedersachsen is een Bondsraadinitiatief voor een verplichte kenmerking gestart. Naturland en ProVieh roepen de minister op om in debat te gaan en de zomerpauze te gebruiken om het wetsontwerp te herzien: "De kenmerking moet verplicht worden en de bio-dierhouderij moet als eigen categorie binnen de kenmerking op worden genomen.“

Bron: bio-markt.info


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven