Maarten Vosselman, De Bolster, verkoopt meer zaden dankzij netwerk

"Het EEN-netwerk heeft ons in korte tijd zóveel opgeleverd"

Een langer houdbare pompoen, een smaakvollere tomaat: Bij De Bolster in Epe veredelen ze groentenrassen. Zo ontstaan nieuwe, betere rassen voor de biologische teelt. Daarnaast verkopen ze biologische groenten- en bloemenzaden. Voor professionele telers, maar ook voor hobbytuinders. En juist dáárdoor kwamen ze in aanraking met het EEN-netwerk (Enterprise Europe Network).

Veel geduld, weinig bemesting
"Groenten veredelen kost tijd", vertelt Maarten Vosselman, manager veredeling bij De Bolster. "Vaak zo’n 7 tot 10 jaar. Toen mijn vader en zijn medeoprichters besloten met veredeling te starten, zagen ze direct dat ze in de tussentijd wel inkomsten nodig hadden. Dus startten ze met zaadproductie en -verkoop. Met de opbrengsten daarvan konden ze doorgaan met veredelen."

Biologische teelt tot een succes maken. Dat is de missie van De Bolster. Een gezondere leefomgeving, vrij van chemische bestrijdingsmiddelen en met aandacht voor mens en natuur. "Daarom veredelen en selecteren wij rassen die het uitstekend doen zonder bestrijdingsmiddelen en die weinig bemesting nodig hebben."

Dankzij de concurrent
Handel in biologische zaden is een niche. Omdat Nederland een van de voorlopers is op het gebied van groentenzaden, zijn er ondanks die nichemarkt meerdere concurrenten voor De Bolster. Dankzij een van die concurrenten kwam De Bolster in contact met een buitenlandse koper. "In eerste instantie was het bedrijf Vitalis benaderd door Annemarie Destrée, adviseur van EEN", vertelt Vosselman. "Het Deense Spirekassen was op zoek naar allerlei soorten groentezaden. Maar Vitalis levert alleen zaden voor professionele telers en niet aan hobbytuinders. Wij doen dat wel, dus wees Vitalis Annemarie door naar ons."

Volgende stap: aanmelden
Peterselie, lavendel, broccoli, en ga zo maar door. De Deense klant vroeg om grote hoeveelheden zaden van veel verschillende groenten. Inmiddels is er al een tweede bestelling geplaatst én heeft een tweede bedrijf uit het buitenland De Bolster via het EEN-netwerk gevonden. "Tot nu toe gingen we ervan uit dat bedrijven ons sowieso wel vonden, omdat het zo’n specifieke markt is", legt Vosselman uit. "Maar blijkbaar is dat niet altijd zo. We zijn officieel nog niet eens aangesloten bij het netwerk. Dat is wel de eerstvolgende stap. Het heeft ons in korte tijd al zóveel opgeleverd, ik zou niet weten waarom we dat niet zouden doen."

Enterprise Europe Network
Het Enterprise Europe Network (EEN) is een netwerk gericht op internationaal zaken doen. Het is een initiatief van de Europese Commissie dat erop gericht is mkb'ers te ondersteunen bij internationale handel en innovatie. EEN helpt ondernemers, onderzoeksinstituten, universiteiten, technologiecentra en instellingen voor bedrijfs- en innovatieontwikkeling kosteloos met het vinden van partners wereldwijd.

Het netwerk bestaat uit meer dan 600 organisaties in ruim 50 landen. Nationaal én internationaal wordt samengewerkt met Kamers van Koophandel, overheidsagentschappen en instellingen voor bedrijfs-, innovatieontwikkeling en kenniscentra. Dankzij intensieve onderlinge contacten kan EEN via deze organisaties snel partners en informatie voor ondernemers vinden.

Bron: RVO.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven