Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Alleen ga je sneller maar samen kom je verder"

Een terugblik met scheidend Bionext-directeur

Tholen – Bavo van den Idsert nam per 1 juli afscheid als directeur van Bionext. Een mooi moment dus voor een terugblik op wat hoogte- en dieptepunten uit de afgelopen acht jaar. Bavo: "Er zijn een paar projecten waar ik met heel veel plezier op terugkijk. Heel mooi is dat de Bio-beurs de laatste jaren uitgegroeid is tot een platform voor de hele sector. De Bio-beurs is heel belangrijk voor het voortbestaan en de continuïteit van Bionext geweest. Het heeft ons echt middenin het speelveld gezet. De beurs brengt mensen samen, creëert verbindingen en er is veel ruimte voor kennisontwikkeling. De hele keten is bij de beurs betrokken, het is echt een diamantje."

Een andere belangrijke ontwikkeling voor Bavo is de jarenlange strijd tegen patenten. "We hebben een consumentenactie opgezet, samen met de biologische winkels. Klanten kregen een zakje met zaad mee en dankzij deze campagne heeft dit onderwerp veel meer bekendheid onder consumenten gekregen. Het is nog niet afgelopen, maar we lijken de strijd gewonnen te hebben. In het principiële stuk hebben we ons gelijk gehaald."

Bavo (rechts) werd op 12 juni tijdens het jaarevent van BioNederland nog even in het zonnetje gezet. Links Jan Groen. 

Hij vervolgt: "Een ander diamantje is het convenant rond de resistente aardappelrassen. Dit convenant is eigenlijk vanuit een calamiteit tot stand gekomen. Het vermeende onrechtmatige gebruik van koper in de aardappelteelt werd omgezet in een actieplan om koper helemaal weg te krijgen uit de bio-aardappelteelt. In het eerste overleg lag de nadruk op waarom dit niet zou lukken. Maar de zoektocht naar een oplossing heeft tot een heel breed gedragen convenant geleid. Een aantal partijen dacht dat de consument de resistente aardappelen niet wilde, maar de bio-winkels en de supermarkten gaven aan dat dat niet klopte. Door met elkaar te praten en af te stemmen, kun je verkeerde veronderstellingen wegnemen en echte knelpunten oplossen. Hierin is de hele aardappelketen nu echt op weg naar kopervrije teelt. Een schoolvoorbeeld van de noodzaak en kracht van samenwerking door de hele keten heen."

En hij noemt er nog één: "De ontwikkelingen rond EKO. We hebben vanuit drie deelsectoren - varkens, zuivel en akkerbouw - plusnormen staan, die worden nu geïmplementeerd. We zijn met de andere deelsectoren bezig. En voor de horeca en winkels staan ze al. Hiermee ligt een fundament voor de doorontwikkeling van biologisch, op basis van de vier kernwaarden van biologisch die door de IFOAM opgesteld zijn. Een absolute must voor een biologische sector die onderscheidend wil blijven."

Dit kon beter...
Toch zijn er ook wat dieptepunten te noemen. "Wat lang tegen gezeten heeft, is het omvangrijke automatiseringsproject om de biologische community voor de Bionext achterban te bedienen en te betrekken. Hier zijn we al drie jaar mee bezig en de introductie in juli maak ik net niet meer mee als directeur. Dit is een project waar ik heel wat nachten van wakker heb gelegen."

En een ander aandachtspunt: de democratisering en betrokkenheid van de verenigingsbesturen bij Bionext is iets te goed gelukt. Dit komt de slagvaardigheid niet altijd ten goede. Maandag 17 juni publiceerden wij tegelijk met het verschijnen van het realisatieplan van Schoutens visie onze biologische ambitieagenda. Just in time… We zijn er een half jaar mee onderweg geweest vanwege veel discussies en verschillende inzichten. In dit soort besluitvormingsprocessen moeten we sneller en slagvaardiger worden." Hij is overtuigd dat dit in de toekomst beter zal gaan: "Bionext koerst af op een nieuwe bestuurlijke inrichting waarmee de slagvaardigheid en betrokkenheid veel beter gecombineerd wordt. De blauwdruk daarvan is gemaakt door de besturen en zal dit najaar zijn beslag krijgen."

"Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder"
Bavo kijkt al met al met een goed gevoel terug op de afgelopen acht jaar. "De laatste jaren is de samenwerking tussen de verschillende partijen binnen de biologische sector echt gevormd en heel stevig geworden. Ik ben er van overtuigd dat we op basis hiervan de komende jaren met nieuwe energie verder kunnen bouwen. De bio-branche is echt uniek in de hele landbouw- en voedingssector met een organisatie die alle schakels van de keten omvat. Het is niet altijd makkelijk, omdat je natuurlijk te maken hebt met verschillen. Maar het is de moeite waard, want:  Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder."

Voor meer informatie: Van.den.idsert@bionext.nl