Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Op programma BioVelddag 20 juni:

Inzicht in bodemdruk en verdichting

Iedereen weet dat bodemverdichtingen die in het voorjaar ontstaan, een heel seizoen merkbaar zijn. De een kiest daarom voor brede banden en weer een ander voor lichte trekkers op smalle banden, al dan niet met een vast rijpad. Op de BioVelddag is er donderdagmiddag een bodemdruk demonstratie waarom het  verschil in effect inzichterlijk wordt gemaakt

Het programma van de BioVelddag a.s. donderdag start om 14.00 uur Klik hier voor het totale programma in EKOLAND katern BioVelddag met daarin een overzicht van de proef-, demonstratie en onderzoeksvelden in het veld.

Demonstratie Bodemdruk bij voorjaarswerk- 17.00 uur
Alle banden hebben effect op de bodem, elk met een ander effect. Maar wat is nu het verschil en het effect van bodemdruk bij gebruik van de verschillende mechanisatie? Tijdens een demonstratie op de Biovelddag wordt vanuit het ABW-project Grip op de Bodem de verschillen in bodemdruk zichtbaar gemaakt. De demonstratie wordt verzorgd door Aeres Hogeschool, provincie Flevoland, Delphy en Van Tafel naar Kavel en mede mogelijk gemaakt door het Actieplan Bodem & Water (ABW).

Met een mobiele Bodemdrukmeetsysteem wordt de bodemdruk op verschillende dieptes gemeten en direct zichtbaar weergegeven in grafieken op een groot scherm. Dit nieuwe meetsysteem is door Aeres Hogeschool en de provincie Flevoland voor demonstraties naar Nederland gehaald en meet de druk van de rijdende landbouwmachines op de ondergrond. Welke effecten hebben de verschillende banden en bandbreedtes op de ondergrond? Hoe zit het met de druk net naast de rijpaden? Welke banden geven de minste verdichting? En wat is het effect van weersomstandigheden en bodemcondities? Op de BioVelddag wordt de bodemdruk en het effect inzichtelijk gemaakt voor het voorjaarswerk. In vergelijking wordt gedemonstreerd met:

  • Rups banden versus standaard banden smal en VF smal
  • Brede banden op hoge en lage druk (bandenspanning)
  • En een grote trekker met brede band versus kleine trekker met smalle banden

Het meetsysteem meet de druk die door berijding van de bodem ontstaat op verschillende dieptes. Zoals je op bijgaande foto ziet, worden buisjes op verschillende dieptes in de grond ingebracht. In de buizen zit water en het meetsysteem meet de druk die op het water wordt uitgeoefend. Op een groot scherm worden deze metingen real-time getoond. Dit geeft inzicht in hoever in diepte en hoeveel de druk op de bodem is.

Er zal een nieuw ABW-project starten met de naam Grip op de bodem, waarin de provincie, Aeres en andere gebiedspartners vaker demonstraties met dit meetsysteem gaan organiseren, gericht op een specifiek thema of bewerking en/of specifieke doelgroep. De Biovelddag heeft de primeur met het systeem van Aeres. Op de afgelopen ATH was dit nog een geleend systeem.

Met meer dan 60 aanmeldingen van verschillende bedrijven en organisaties actief in- en rond de sector belooft de BioVelddag 2019 een mooie en interessante dag te worden. Deelname aan de Velddag is volledig gratis voor bezoekers, van tevoren opgeven is ook niet nodig. De dag vangt aan om 14:00 en duurt tot 18:00 waarna er de mogelijkheid is tot een heerlijke maaltijd gemaakt door de Strandhoeve. Indien u zich vooraf opgeeft voor de maaltijd door te mailen naar biovelddag@destrandhoeve.nl dan ontvangt u korting op de maaltijd.

Publicatiedatum: