Biologische landbouw: arealen en veestapels, 2011-2018

In 2018 telt Nederland 58 duizend hectare biologische landbouwgrond. Dat is bijna 1700 hectare meer als het jaar ervoor. Daarmee wordt op 3,3 procent van het totale landbouwareaal biologisch geteeld. Van het biologische landbouwareaal is 20 procent akkerbouwgrond, 5 procent tuinbouwgrond, 5 procent groenvoedergewassen en 69 procent grasland.

Areaal biologische landbouwgrond neemt langzaam toe
Tussen 2011 en 2018 is het areaal biologische landbouw met 22 procent gegroeid van 47 naar 58 duizend hectare. De groei vindt vooral plaats in het areaal grasland (plus 23 procent) en tuinbouw volle grond (plus 61 procent). In 2018 is het biologisch landbouwareaal 3 procent groter dan in het jaar ervoor. In 2018 bestaat het biologisch landbouwareaal voor 40 duizend hectare uit grasland, voor 12 duizend hectare uit akkerbouwgrond, voor 3 duizend hectare uit tuinbouw (volle grond), uit 3 duizend hectare grond met groenvoedergewassen en 157 hectare tuinbouw (onder glas). Het betreft hier de areaalgroottes van zowel gecertificeerd biologische bedrijven als ook bedrijven die in omschakeling zijn.

Areaal per provincie
De provincies Flevoland (19 procent), Friesland (13 procent) en Gelderland (12 procent) hebben in 2018 het grootste aandeel in het totale areaal biologische landbouwgrond in Nederland. Het biologisch areaal is in mindere mate aanwezig in Limburg (2 procent), Zeeland (3 procent), Zuid-Holland en Utrecht (beide 5 procent). De andere vijf provincies dragen elk zo'n 6 à 10 procent bij.

Biologische veestapels
In 2018 zijn er op de landbouwbedrijven 77 duizend biologische runderen. Er worden 13 duizend biologische schapen en 55 duizend biologische geiten gehouden. De biologische varkensstapel omvat 97 duizend varkens en er worden 3,7 miljoen biologische kippen gehouden bij de landbouwbedrijven. Hiervan is het grootste deel leghennen (97 procent).

Certificering
Bij de biologische landbouw wordt geen gebruik gemaakt van kunstmest en chemische gewasbeschermingsmiddelen. Daarnaast zijn er voorschriften voor het gebruik van krachtvoer en diergeneesmiddelen en voor de mogelijkheid voor dieren om naar buiten te gaan. Een landbouwbedrijf mag pas de producten als biologisch verkopen als het een omschakelingsperiode van één tot twee jaar heeft ondergaan en aan de normen van een biologisch certificeringsinstantie heeft voldaan. Zie ook SKAL, organisatie voor toezicht op biologische productie in Nederland

Biologische landbouw in andere Europese landen
In 2017 bedraagt het aandeel van de biologische landbouw in het totale Nederlandse landbouwareaal 3,1 procent. In vergelijking met andere Europese landen is de biologische landbouwsector in ons land klein. Het aandeel biologische landbouwgrond in het totale landelijke landbouwareaal was in 2016 flink groter in Oostenrijk (23,4 procent), Estland (19,6 procent), Zweden (19,2 procent), Italië (14,9 procent) en Tsjechië (14,1 procent) (Eurostat, 2019).

Bron: CLO


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven