Siegfried Meyer, biodynamisch melkveehouder bij Schrozberger

"Ik ben ervan overtuigd dat het behoud van hoorns leidt tot betere melk"

In de beboste heuvels van de Hohenlohe Franken in Zuid-Duitsland werken een kleine 100 biodynamische melkboeren samen in coöperatie Schrozberger. Het begon in 1900 toen 74 boeren de coöperatie oprichtten.  In 1974 vroeg een school voor gehandicapte kinderen aan de coöperatie of zij hun melk wilden verwerken. Deze school had een eigen biodynamische boerderij en hun vraag vormde de aanleiding voor Schrozberger om ook biodynamisch te werken. Inmiddels heeft de coöperatie de grootste Demeter-zuivelfabriek van Duitsland. 

Een van de melkveehouders bij Schrozberger is Siegfried Meyer. Samen met 4 andere boeren is hij ook  bestuurslid van de coöperatie. Bij de coöperatie zijn 320 boeren aangesloten, waarvan 95  Demeter gecertificeerd. Deze Demeter-boeren komen in het voor- en najaar samen voor overleg en om actuele zaken te bespreken. Daarnaast heeft Siegfried intensief contact met nog eens 15 Demeter-boeren uit de coöperatie. Zij bezoeken elkaars boerderij om elkaar te helpen en van elkaar te leren. Onderwerpen die ze bespreken zijn bijvoorbeeld weidegang en het effect van kalfjes die bij de moeder mogen blijven.

Siegfried nam de destijds niet-biologische melkveehouderij van zijn ouders over. In 1988 stapte hij over op biodynamische veeteelt. Siegfried: "Ik was ervan overtuigd dat deze manier van boeren leidt tot  betere melk. Ook voelde ik sterk de behoefte iets terug te geven aan de natuur.” Net als in de tijd van zijn ouders is het bedrijf nog steeds van de familie. Siegfried runt het bedrijf samen met zijn vrouw en twee kinderen. Daarnaast werken er per jaar zo’n 3 tot 4 stagiaires mee. Zo draagt hij eraan bij dat er voldoende kennis en enthousiasme is voor de bio-dynamische melkveehouderij in de toekomst.

Klik hier om verder te lezen.

Bron: Odin


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven