Op stap met de bioboer tijdens de eerste 'Dag van de Boerennatuur'

Op zondag 2 juni vindt overal in Vlaanderen de eerste ‘Dag van de Boerennatuur’ plaats. Ook de bioboeren organiseren samen met de Natuurpunt-vrijwilligers een ontdekkingstocht op hun velden. Zo tonen ze hoe landbouw en natuurbeheer een uitstekende tandem vormt.

Natuur en landbouw zijn in Vlaanderen inniger met elkaar verbonden dan je zou denken. Waar boeren en natuurbeschermers samenwerken, gaat de natuur erop vooruit. Om die positieve samenwerkingen in de verf te zetten, organiseren Natuurpunt en de boeren op zondag 2 juni voor de allereerste keer De Dag van de Boerennatuur. 

Hoewel het discours in de media gepolariseerd is, merkt Natuurpunt op dat boeren en natuurbeschermers op het veld vaak zeer goed en zeer intensief samenwerken. Ook biologische boeren doen veel inspanningen voor natuurbeheer en dat is niet zo vreemd aangezien biologische landbouw erop gericht is om kringlopen te sluiten. Biologische landbouwpraktijken zouden volgens een studie van Oxford Universiteit gemiddeld voor 30% meer biodiversiteit zorgen. Vooral planten en bestuivers zijn gebaat bij biolandbouw. 

Ga die dag in alle Vlaamse provincies speuren naar akkervogels in het veld, weidevogels in kruidenrijke graslanden, zwaluwen en vleermuizen in stallen en schuren. Ontdek hieronder snel de activiteiten in en om het boerenerf van biologische landbouwbedrijven: 

Kalender:

Naar het volledig kalenderoverzicht


Bioboeren over biodiversiteit:
Tijs Boelens, bioboer De Groentelaar: “Als natuurliefhebber en boer zoek ik naar het evenwicht tussen de economische realiteit en het handhaven van biodiversiteit. Momenteel richt ik mijn tuinbouwperceel zo in dat de geelgorzen er in de winter kunnen gedijen. Er broeden hier steeds meer vogels, daar doe ik het voor.”

Michel Frisque, de Appelfabriek: "We doen op ons bedrijf veel inspanningen om de biodiversiteit te verhogen. In elke boomgaard hangt een torenvalkkast, waar elk jaar jongen worden uitgebroed. Op de zolder van de boerderij broedt een kerkuil. Een poel zorgt voor irrigatie en de dieren, maar ook de biodiversiteit vaart er wel bij."

Geertje Stoffels, Aardevol: "Ons landbouwperceel is omrand met een meidoornhaag. We zaaien grasklaver of bloemenmengsels. Bloemenresten blijven staan tot het voorjaar, zodat insecten makkelijker kunnen overwinteren. We zien daardoor ook heel wat insecten en vogels rond onze percelen. De nuttige insecten zorgen voor hogere oogsten, want ze eten schadelijke insecten op.”

Dirk Govaert, Widar: "Widar werkt biodynamisch met een sterke focus op grondgebondenheid en het sluiten van kringlopen. We doen aan kleinschalige akkerbouw, hebben melkvee, een boomgaard, kleinfruit en een groententuin. Er wordt ook veel werk gemaakt van landschapsontwikkeling."

Bron: Bio Mijn Natuur


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven