Pluimveehouder ontwikkelt emissiearme opfokstal voor bio-hennen

De Barneveldse pluimveehouder Jurrian Romijn heeft in samenwerking met stalinrichter Jansen Poultry Equipment een nieuwe opfokstal voor biologische hennen ontwikkeld waarbij de emissie van ammoniak en fijnstof beperkt blijft. De verwachte ammoniakuitstoot van dit NivoMaxx opfoksysteem is 14 gram per dierplaats per jaar, terwijl in veel gebruikte opfoksystemen de uitstoot jaarlijks ongeveer 110 gram per dierplaats bedraagt. 

Het NivoMaxx opfoksysteem traint hennen in het springen en vliegen en houdt daarbij rekening met de ontwikkeling van de hen. De lierplateaus en drinklijnen zijn eenvoudig aan te passen aan de leeftijd en grootte van de jonge hennen. De jonge hennen kunnen de scharrelruimte goed bereiken, omdat de afstand vanaf het midden van het roosteroppervlak tot de opstaproosters beperkt is. 

Doordat het systeem een geïntegreerde mestband heeft en de zijkanten opklapbaar zijn, mag het totale vloeroppervlak als leefoppervlak geteld worden. Hierdoor is het mogelijk om meer hennen in de stal te houden. Door het gebruik van gaasroosters voor de kantelplateaus is er een goed overzicht op de hennen. Verder is de stal uitgerust met een warmtewisselaar met verwarming, een putloze mestband, verwarming via mestbandbeluchting, verduisterbare dakramen en daglichtplaten in de wintergarden.

Bron: Omroep Gelderland  via AgriHolland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven