Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bio-bloembollen scoren goed in Kassa-test (BNNVARA)

Robert Heemskerk is verheugd om te melden dat Tv-programma Kassa Natural Bulbs in een afweging van bloeiresultaat en prijs op de tweede plaats tussen verder gangbaar geteelde leveranciers heeft gezet. "Helaas wordt er verder nergens een duidelijke differentiatie aangebracht tussen gangbaar geteelde versus biologische bloembollen. Dat is wel een gemiste kans om de consument neutraal voor te lichten", aldus Robert.

Hij geeft aan dat het fijn is om een bevestiging van onafhankelijke derden te ontvangen. "Volgens BNNVARA Kassa doen onze biologische bollen het zo slecht nog niet. We behaalden de tweede plaats in een bloeitest met tulpen en de derde plaats in een bloeitest met narcissen. Wij maakten kleine foutjes, zo hing er een kaartje met een verkeerd aantal er op gedrukt. Het aantal bollen klopte wel met de aanschaf. Verder bleken bij meerdere aanbieders wel dat er een zure tulp in de verpakking zat. Dat is bijna onvermijdbaar met tulpen, omdat dit niet zichtbaar is bij verpakken. Al met al sluit de indruk aan op die van onze klanten. Die zetten ons al jaren op het podium, misschien wel omdat wij hen op de eerste plaats zetten?"

Klik hier voor de uitzending van 18 mei.

Hier voor de uitslag van de tulpentest.

En hier voor de uitslag van de narcissentest.

Voor meer informatie: robert@naturalbulbs.nl 

Op de Kassa-website staat het volgende bericht over de bloembollentest: 

Jaarlijks bezoeken meer dan een miljoen mensen in het voorjaar de Bollenstreek om met eigen ogen de miljarden bloeiende bloemen te bewonderen. Vooral de kleurige tulpen zijn zeer populair. TV-programma Kassa stopte vorig najaar de bollen van 7 merken in de grond en maakte nu bekend welke als beste uit de test zijn gekomen:

 • Intratuin – Greigii Tulpen gemengd (25 stuks voor 6,99) 0,28 cent per bol
 • Baltus – Fantastic Four (17 stuks voor 6,99) 0,41 cent per bol
 • Jub – Tulipa Primavera Mix (15 stuks voor 6,99) 0,47 cent per bol
 • Florex – Tulipa Larissa Mix (25 stuks voor 6,99) 0,28 cent per bol
 • Natural Bulbs – Tulipa Mix Bio (15 stuks voor 6,95) 0,46 per bol
 • Action – Tulipa Luckt Strike (5 stuks voor 0,69) 0,14 per bol (Goedkoopste)
 • Bakker.com – Regenboog Mix (15 stuks voor 7,99) 0,53 per bol (Duurste)

Middenin deze velden ligt het Kassa perceel met de tulpenbollen die geplant zijn door BQ Support in Lisse. Een bedrijf dat de bloembollen uit de bollenindustrie onderzoekt en beoordeelt op kwaliteit. Paul van Leeuwen en Monique van Grieken, de diagnostiekspecialisten van BQ Support. Zij onderzoeken de tulpenbollen nauwkeurig.

Zure bollen
In de zakken van Intratuin, Jub, Baltus, Florex en Natural Bulbs zaten een zure tulpenbol, waardoor deze uit de test zijn gehaald.

De uitslag
Half mei gaat Kassa terug om te kijken hoe de tulpen tot bloei zijn gekomen. De kwaliteit van de opgekomen tulpen wordt gecontroleerd door Monique. Zij kijkt of de uitgekomen bloemen overeenkomen met de beschrijvingen en plaatjes op de verpakkingen. De bollen van Baltus zijn wat Monique betreft degene die het beste overeenkomen met de verpakking. Én omdat alle tulpen hebben gebloeid, is dit de winnaar.

 1. Baltus - 0,41 per bol
 2. Action - 0,14 per bol (Goedkoopste) + Natural Bulbs Bio - 0,46 per bol
 3. Intratuin - 0,28 per bol
 4. Bakker - 0,53 per bol (Duurste)
 5. Florex - 0,28 per bol
 6. Jub - 0,47 per bol

Bloemknopverdroging
De bollen van Jub en Florex eindigen zo laag omdat veel van de bollen niet tot bloei zijn gekomen (Jub de helft, bij Florex een derde). En ook bij de bollen van Bakker.com heeft er ook bij bijna een derde niet gebloeid. Volgens deskundige Monique komt dit door 'bloemknopverdroging'. "Wanneer bollen niet op de juiste manier worden bewaard dan kan bloemknopverdroging voorkomen. Dan komt de bol wel uit maar groeit er geen bloem uit." Volgens Monique ligt dit vaak aan hoe de winkel de bollen bewaart. "Worden ze te vochtig bewaard, dan is er grote kans op schimmel. Maar is de lucht te droog dan kan er dus bloemknopverdroging optreden."

Reactie Bloembollen Nederland
De branchevereniging van bloembollenhandelaren laat in de studio weten dat ze deze uitslag aangrijpen om meer onderzoeksgeld vrij te maken om de verkoop van bollen te onderzoeken. Vanaf volgend jaar worden er meer bollen gekocht en geplant door mistery shoppers om te kijken naar het bloeiresultaat. "We verkopen een belofte van bloeibaarheid en dat moeten we wel waarmaken", aldus Henk Westerhof in de studio.

Publicatiedatum: