Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

In welke Franse departementen worden de meeste bio-producten geconsumeerd?

Meer dan twee derde van de Franse bevolking zegt minstens één keer per maand biologische voeding te eten. Een studie, uitgevoerd door consumentenspecialist Olivier Dauvers aan de hand van gegevens van het Franse consultancy bedrijf IRI, probeerde uit te vinden welke departementen het meest bio kopen en of dit verband houdt met de koopkracht.

Het toont aan dat de volgende departementen het meest bio consumeren: Parijs (8% van de voedselaankopen in de supermarkten), Hauts-de-Seine (6,5%), Hautes-Alpes (5,9%), Haute-Savoie (5,8%) en Alpes Maritimes (5,6%).

Vier van de bovengenoemde departementen behoren tot de rijkste van Frankrijk. Opmerkelijk is de aanwezigheid van het landelijke departement Hautes-Alpes in het lijstje, waar de inkomens ver onder het Franse gemiddelde liggen. De hoge bio consumptie kan worden verklaard door het feit dat boeren in de regio massaal zijn overgegaan op biologische landbouw. In de Hautes-Alpes is meer dan 27% van de teeltoppervlakte bestemd voor biologische productie, terwijl het nationale gemiddelde slechts 6,5% bedraagt.

De studie merkt op dat de departementen met de minste bio consumptie gebieden zijn die sinds de jaren ‘60 de industrialisatie is achteruit gegaan en gebieden waar de landbouw minder gewicht heeft dan elders, zoals de Aisne (1,8%) en Pas-de-Calais (1,9%).

Het gemiddelde aandeel biologische producten ten opzichte van de totale voedselaankopen bedraagt bijna 5% in de "rijke" departementen tegenover slechts 3,4% in de "arme" departementen.

“Het marktaandeel van bio is het hoogst in de rijkste departementen en het is ook daar waar het de sterkste groei laat optekenen,” zegt Olvier Dauvers. “Het aandeel bio neemt ook wel toe in de armere departementen, maar dan minder snel. Met andere woorden, de bio consumptie is geografisch gezien nog lang niet homogeen in Frankrijk, integendeel."

Koopkracht lijkt weliswaar een belangrijke factor te zijn in de consumptie van biologische producten, maar hij is niet de enige verantwoordelijke. Welgestelde huishoudens lijken gevoeliger voor nieuwe consumententrends. Het verminderen van de vleesconsumptie of het vaker eten van producten vrij van bestrijdingsmiddelen zijn trends die sneller door de hogere klassen worden overgenomen. "Het kan inderdaad een kwestie zijn van bewustwording of ruimdenkendheid, maar het blijft moeilijk te meten", besluit Olivier Dauvers.

Bron: bfmtv.com

Publicatiedatum: