Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ondernemer Ferry Krop: "Al tweeëntwintig jaar heb ik mijn droombaan"

Natuurwinkels Maastricht worden Ekoplaza

Gisteren (woensdag 15 mei) heropende de verbouwde Natuurwinkel Maastricht Wyck zijn deuren onder een nieuwe naam: Ekoplaza Maastricht Wyck. De Natuurwinkel Maastricht aan de Rechtstraat wordt later dit jaar verbouwd en getransformeerd naar de paarse Ekoplaza-formule. Maastricht is dan twee duurzame winkels rijker waar mensen terecht kunnen voor een totaalassortiment biologische voeding in plasticvrije verpakkingen.

De trotse eigenaar van beide Natuurwinkels in Maastricht is Ferry Krop. "Al tweeëntwintig jaar heb ik mijn droombaan", zegt hij. "Na de middelbare school heb ik destijds voor de koksopleiding gekozen. Ik vond het helemaal te gek om met voeding en mijn handen bezig te zijn. De werktijden in de horeca vond ik echter maar niks. Op advies van mijn docente ben ik eens bij de natuurvoedingswinkel in Roermond gaan kijken. 'Dat vind jij zeker leuk', zei ze tegen mij. Niets was minder waar. Toen ik de winkel binnenkwam, was ik direct overdonderd door het assortiment. Gomasio, shoyu, seitan. Producten waar ik nog nooit van gehoord had maar die ik allemaal wilde leren kennen. Ook was ik razend nieuwsgierig naar het verhaal achter biologische landbouw en voeding. Ik begon als stagiair en vakantiewerker. Uiteindelijk ben ik bedrijfsleider geworden en veertien jaar gebleven."

Eerste eigen winkel
In 2011 was Ferry toe aan een nieuwe uitdaging: "Ik wilde een eigen winkel starten. Vanuit mijn woonplaats Roermond ben ik op zoek gegaan naar een geschikte locatie. Weerd en Sittard waren al voorzien van een natuurvoedingswinkel. Hoewel er in Maastricht al twee zaten, dacht ik dat er wel plek zou zijn voor een derde. Terwijl ik op zoek was naar een winkelpand, werd één van bestaande winkels te koop aangeboden. Dat werd toen mijn eerste winkel. Tweeënhalf jaar geleden kwam opeens ook de winkel aan de Rechtstraat te koop. De kans om je enige concurrent te kopen, komt nooit of één keer voor. Ik heb hemel en aarde bewogen om die aankoop voor elkaar te krijgen. De meerwaarde van twee winkels is dat ik de aankoop nu kan bundelen. In plaats van 15 vrachtwagens per week komen er nu 6. Dat is ook een grote verbetering voor Maastricht."

Welzijn van de wereld
Hoewel Ferry hard moet werken om beide winkels te runnen, gaat hij elke dag fluitend naar zijn werk. "De producten, mijn klanten, alles aan deze winkels vind ik leuk", zegt hij enthousiast. "Het hele idee dat biologische voeding met respect voor mens, dier en aarde is geteeld, charmeert mij nog elke dag. In al die jaren heb ik me er steeds dieper mee verbonden. Ik ben van mening dat de biologische landbouw bijdraagt aan het welzijn van de maatschappij en de wereld. Met de overstap naar Ekoplaza kan ik daarin nog beter bijdragen. Ekoplaza is een vooruitstrevende formule die snel inspeelt op wat er nodig is in de wereld, zoals plasticvrije verpakkingen en een mooie webwinkel. Daar kunnen mijn klanten straks ook van profiteren."

Feestelijke opening
Voor de overstap naar Ekoplaza heeft Wyck een kleine verbouwing nodig. "Op 13 en 14 mei zijn we dicht om vervolgens op 15 mei feestelijk te openen met proeverijen en aanbiedingen tot wel 40% korting. De winkel aan de Rechtstraat heeft een wat grotere verbouwing nodig, die we later dit jaar gaan inplannen. Vanaf dan is Maastricht twee Ekoplaza's rijker. Ik zie dat als een aanwinst voor de stad en de wereld."

Tekst: Annelijn Steenbruggen

Publicatiedatum: