Bio-pionier Georg Kaiser breidt handel uit

Tijdens de rondleiding door de vleesfabriek wordt er halt gehouden voor de rookkamer. Georg Kaiser laat enthousiast een metalen stang zien. "Op zoiets heb ik als kind in de slagerij van mijn ouders ook de worsten opgehangen", zegt hij. Voor de ondernemer past de heropening van zijn 'Biomanufaktur Havelland' bij de familietraditie. Na een uitbreiding die 2,5 miljoen euro gekost heeft, kan het bedrijf nu wekelijks 120 varkens en 30 runderen tot vlees verwerken. Veel meer dan ooit in de slagerij van zijn ouders, maar veel minder dan bij de grote bedrijven van conventionele vleesverwerkers.

Georg Kaiser is zowel een pionier als een nostalgicus. Sinds bijna twintig jaar bouwt hij continu de bio-supermarktketen Bio Company op, die met 56 filialen en 173 miljoen euro omzet inmiddels de op twee na grootste bioketen van Duitsland is, achter Denn's en Alnatura. Met de groeiende handel wil de 52-jarige iets in stand houden wat hij uit zijn jeugd kent: levensmiddelenhandel met lokale leveranciers.

Hij wordt gedreven door een mislukking in het verleden. De slagerij en het kleine Edeka-filiaal van zijn ouders moest hij twintig jaar geleden sluiten toen in de conventionele levensmiddelenhandel de prijzenstrijd de overhand nam. Tegenwoordig probeert hij te voorkomen dat de Duitse biomarkten een soortgelijk lot wacht.

Een belangrijk element daarbij is de eigen vleesproductie. In Velten, vanuit Berlijn enkele kilometers langs de Havel naar beneden, kocht hij in 2013 een vleesleverancier op die failliet ging. Met een investering van in totaal vijf miljoen euro bouwde Georg het bedrijf uit tot de centrale leverancier voor zijn biologische supermarktketen – met vlees uit Brandenburg en Mecklenburg.

Eén vijfde van de productie gaat daarnaast naar externe klanten, zoals de kultworststand 'Curry 36' in Berlijn-Kreuzberg. "De vleesfabriek is voor ons een belangrijk onderscheidend kenmerk“, zegt Georg. Bio Company kan zo meer bieden dan de concurrentie.

"Het lukt Bio Company voorbeeldig om zich in de regio te verankeren en kleine bedrijven te ondersteunen", looft Michael Radau, directeur van SuperBioMarkt, een concurrent uit Münster: "Dat waarderen vooral jonge consumenten, die willen weten waar hun levensmiddelen vandaan komen."

Maar de bio-idylle is in gevaar. De conventionele levensmiddelenhandel zorgt voor druk: sinds enkele maanden biedt Lidl levensmiddelen aan met het 'Bioland'-keurmerk. Deze waren tot nu toe alleen in bio-winkels verkrijgbaar. En Edeka-directeur Markus Mosa heeft onlangs aangekondigd dat de marktleider in Hamburg de eerste eigene bio-supermarkt zal openen. Huidige bio-handelaren zoals Kaiser hopen erop dat de klanten zich er bewust van zullen zijn wie er daadwerkelijk anders te werk gaat.

"De vakhandel is in gevaar", waarschuwt Georg. "Voor ons dreigt er prijsdruk, omdat de basisgenetica van de nieuwe aanbieders compleet anders is." Anders dan de bio-pioniers vormen de discounters en supermarktketens nou eenmaal geen "lotgemeenschap met de bio-producenten“, meent Georg. En ze sluiten ook niet actief gaten in de bio-keten zoals hij met zijn vleesfabriek in Brandenburg, waar het aan verwerkers ontbreekt.

In plaats van idealisme lokt een groeiende markt de grote handelaren: in Duitsland werd er in 2018 volgens 'Arbeitskreis Biomarkt' een omzet van 10,9 miljard euro met bioproducten behaald. Georg hoopt dat er voor de bio-supermarkten geen grote overnamegolf door de conventionele handelaren dreigt.

"We moeten leren onze missie duidelijk te communiceren", zegt Georg. Bio Company geeft daarom sinds kort een klantentijdschrift uit. En zelf houdt hij bovendien online een bedrijfsblog bij, waarin hij ook weleens politieke onderwerpen bespreekt.

Robert Habeck, partijvoorzitter van 'Die Grünen' en voormalig landbouwminister van Schleswig-Holstein, was aanwezig tijdens de heropening van de vleesfabriek en loofde Georg Kaiser: "De beslissing om te investeren in de bio-landbouw is voorbeeldig."

Bron: Handelsblatt


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven