VPRO Tegenlicht zocht de afgelopen weken pioniers op het platteland. Mensen die de kracht van het landelijke inzetten voor de samenleving van de toekomst. Welke vernieuwers buiten de stad kunnen anderen inspireren met hun radicale, maar realiseerbare ideeën over wonen, mobiliteit, natuurbeleving, voedsel, recreatie, spiritualiteit en zorg?

Samen met 80 anderen zijn Agnes Heethaar en Harrie van 't Natuurlijk Huus genomineerd voor Pionier van het Platteland. Tien jaar geleden besloten Agnes en Harrie om hun leven veel natuurlijker in te richten. Ze zagen dat de ingeslagen weg die de samenleving koos doodlopend is, dan kun je beter maar direct omkeren. Ze kochten een bouwvallig boerderijtje op het Sallandse platteland met 2,2 hectare grond erbij. Daar is een natuurlijk huis voor teruggebouwd, van daaruit delen ze hun gedachtengoed. Tot op de dag van vandaag is gebleken dat de weg van een natuurlijk leven eigenlijk helemaal geen hobbels kent, als je er maar met een open mind over nadenkt en in ziet dat de natuur eigenlijk de enige leidraad is die we hebben. Samenwerken, circulair denken, biodiversiteit stimuleren, herwinbare energie gebruiken, het zijn allemaal afgeleiden van wat de natuur altijd al doet. "Wij willen laten zien hoe je op die manier 'heel gewoon' kunt leven, op een manier waarbij de aarde ons een beetje aan kan, zodat onze kinderen er ook verder kunnen leven."

't Natuurlijk Huus
't Natuurlijk Huus is een living lab dat laat zien dat natuurlijk bouwen, natuurlijk inrichten, natuurlijk eten en drinken, natuurlijk eigenlijk alles in je dagelijkse leven heel goed haalbaar is, eigenlijk helemaal niet moeilijk is, goedkoop en gezond is, een heerlijk leven maar eigenlijk ook best wel een gewoon leven oplevert. Het huis kreeg daarom een excursie- en cursusruimte, inmiddels is het ook een geliefde vergaderlocatie en kun je het natuurlijke leven opsnuiven in een B&B. Bouwbiologisch, circulair, energievrij, los van het gas, volgens de principes van een helende omgeving, stralingsvrij… "Als je het 'natuurlijk' doet, dus duurzaam, ecologisch, logisch en haalbaar, dan kom je er ook".

Op https://pioniers.op.vpro.nl/ stellen alle deelnemers zich voor, stemmen kan tot en met 16 mei.

Voor meer informatie: www.vpro.nl