Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Skal richt adviesraad op

Blog Lenie Klein Holkenborg: "Wij houden toezicht voor de consument"

Lenie Klein Holkenborg, Manager Toezicht en Ontwikkeling vertelt in de onderstaande blog op de Skal-website over hun sanctiesysteem:

"Wij houden toezicht voor de consument"

Een consument moet wanneer ze een biologisch product koopt erop kunnen vertrouwen dat het product voldoet aan de biologische wetgeving. Dat is waar het ons als toezichthouder om gaat. En dat is ook de reden waarom er biologische wetgeving is. Snel en eenvoudig herkennen dat een product biologisch is en het product met een gerust hart kunnen kopen omdat het klopt. Ongetwijfeld zijn er consumenten die de gehele handelsketen van producten graag zelf zouden willen traceren en via inspectierapporten controleren of elk bedrijf voldoet. De meeste consumenten zullen dit niet willen. Als consument wil je toch gewoon dat het keurmerk betrouwbaar is? 

Skal heeft de taak ervoor te zorgen dat het keurmerk aan de verwachtingen van de consument voldoet. Dit betekent dat ook het sanctiesysteem achter het keurmerk aan de verwachtingen van de consument moet voldoen.

Het doel van ons sanctiesysteem is om de naleving te bevorderen. We willen dat biologische bedrijven de geconstateerde afwijkingen snel en structureel herstellen. Er gelden heel veel regels voor biologische productie en op elke regel kan een afwijking geconstateerd worden. Elke afwijking op elke regel wordt door Skal gewogen: licht, ernstig of kritiek. Bij herhaling van de afwijking wordt de weging zwaarder. Zo ontstaat het sanctiesysteem.

Voor Skal is het een continu punt van aandacht om te zorgen dat het sanctiesysteem blijft aansluiten bij maatschappelijke verwachtingen. Want hoe zwaar moet een afwijking wegen en wat is een redelijke hersteltermijn? Wat doe je als het herstel van de geconstateerde afwijking nog nét onvoldoende is? Wat is redelijk en proportioneel?
Ons sanctiesysteem vergt daarom een continue dialoog met alle maatschappelijk betrokkenen. Ook de recente publicatie van RTL maakt de noodzaak van deze dialoog duidelijk: weegt Skal de geconstateerde afwijkingen op dierenwelzijn bijvoorbeeld wel zwaar genoeg? 

Het belang van deze dialoog met alle maatschappelijk betrokkenen is aanleiding geweest voor Skal om de statuten te wijzigen en om een Adviesraad op te richten waarin de consument een duidelijkere plaats krijgt. Nog deze zomer gaat de Adviesraad van start. Met een belangrijke taak: een dialoog voeren over ons sanctiesysteem en onze transparantie én ons bestuur hierover adviseren.

Voor meer informatie: www.skal.nl

Publicatiedatum: