Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"De wil is er om een bloeiende economisch veerkrachtige sector te maken"

Eerste seizoensboeketten van verse bio-bloemen

Wie kiest voor bio-bloemen, weet dat hij lokale bloemen van het seizoen koopt. Het biologische bloemenseizoen loopt van maart tot en met eind oktober, of zolang het weer dit toelaat. "Wanneer je een boeket koopt in je lokale bloemenwinkel dan zijn deze snijbloemen vaak afkomstig uit verre landen als Kenia, Columbia en Ecuador. De bloemen, die geteeld worden in het Zuiden, worden dagelijks overgevlogen naar Europa en dat is zeer slecht voor het milieu. Het is ook jammer aangezien er zoveel moois bloeit op onze eigen bodem," zo klinkt het bij de bloementelers in Vlaanderen.

Samen met de proefcentra voor groenteteelt (PCG) en voor sierteelt (PCS), sectororganisatie BioForum voor bio in Vlaanderen en de provincie Oost-Vlaanderen roepen de bloementelers op om tijdens Moederdag eens te kiezen voor lokale bloemen van het seizoen. 

In de volle grond met respect voor de natuur 
"Wij telen biologisch en dat wil zeggen dat we geen kunstmest en geen chemisch synthetische bestrijdingsmiddelen gebruiken", vertelt Lies Couckuyt van Fleur-Couleur. Zij teelt al vier jaar lang op biologische wijze bloemen in Landegem. "Je ziet ons dus vaak schoffelen op het veld om het onkruid te beheersen en we hebben een teeltrotatie om ziekten en plagen te voorkomen. Dat reguliere bloemen veelvuldig bespoten worden, heeft veel te maken met de manier van telen. Een bloem die ruimte en tijd krijgt om te groeien in de volle grond is een sterke bloem Ook na de oogst gebruiken wij geen chemische middelen voor de bewaring van de bloemen."

Paulien Verhaest, oprichtster van de ecologische bloemenwinkel Blommm, demonstreerde hoe zij een biologisch boeket samenstelt met alle lokale bloemenpracht. Blommm is een uniek concept in Vlaanderen, bloemenwinkels die 100% voor biologische bloemen kiezen, zijn voorlopig nog schaars.

Ook gedeputeerde voor landbouw, Leentje Grillaert, was aanwezig en bevestigt dat ze vanuit de provincie Oost-Vlaanderen graag haar schouders zet onder deze mooie sector: "Het is een mooie ontwikkeling dat we vandaag zoveel startende bio-bloementelers hebben, en meer nog, dat bio-bloementelers en gangbare snijbloementelers van elkaar leren, bij elkaar op bezoek gaan en samen nieuwe mogelijkheden onderzoeken." 

An Jamart van BioForum Vlaanderen benadrukt het principe van een eerlijke prijs: "De gemeenschappelijke noemer is de zoektocht naar schoonheid en de wil om van deze bloemensector, die in bio redelijk nieuw is, een bloeiende economisch veerkrachtige sector te maken. Duurzaamheid moet zich ook vertalen in een eerlijke, kostendekkende vergoeding voor de biologische bloementelers."

Bron: BioForum Vlaanderen

Publicatiedatum: