Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biobloemen, kleur én smaak op je bord

Zijn eetbare bloemen de laatste nieuwe foodtrend aan het worden? Feit is dat eetbare bloemen aan een flinke opmars bezig zijn. Bij biologisch geteelde eetbare bloemen weet je 100% zeker dat de planten zonder probleem eetbaar zijn.

Decoratieve smaakbommen
Eetbare bloemen ogen prachtig als decoratie bij of in je gerechten. Maar wist je dat ze ook een flinke smaakboost aan je eten geven? Toch wijst een recente online consumentenbevraging uit dat consumenten vooral eetbare bloemen zouden kopen omwille van het esthetische aspect. Fleurige bloemen ogen mooi als versiering op het bord en passen goed bij speciale gelegenheden zoals tuinfeesten of etentjes met vrienden en dan vooral in salades, hapjes, aperitieven en voorgerechten.

Maar je mag ze dus ook opeten. Sommige bloemen zijn echte smaakbommen. Anderen zijn eerder kruidig, citrusachtig, anijsachtig of zelfs pittig – bijna als een radijsje. Op die manier spelen ze een volwaardige rol in je gerecht en geven ze een hele creatieve noot aan je kookkunst.

Eetbare biobloemen – waar zit het verschil?
Waarom zou je kiezen voor biologische eetbare bloemen? Hoe puurder, hoe beter, toch? Dan zit je goed bij biobloemen: die worden niet bespoten met conventionele beschermingsmiddelen en ze krijgen alleen organische mest. Je kunt ze zonder problemen verorberen.

Eetbare biobloemen zijn vaak kleinere planten die minder last hebben van zware schimmels of vervelende insecten. Zaakvoerster Yo De Beule van biobedrijf Duizendblad zegt dat ze amper gewasbescherming hoeft toe te passen: "Over het algemeen telen wij kleinere planten. Als bladvoeding gebruik ik aftreksels van bepaalde planten, zoals van brandnetel of smeerwortel, vermengd met water, en dat verstuif ik over de planten. Soms zie je wat schimmel of roest op een plant, maar dat is dan snel gewied of afgeknipt. Als er echt een kwalijke schimmel is, bijvoorbeeld op de bergamot, dan behandel ik die met een aftreksel van duizendblad. De vele soorten op de velden trekken daarnaast behoorlijk wat insecten aan. De schadelijke insecten worden haast automatisch weggejaagd door hun natuurlijke vijanden."

Net als bij groenten doet De Beule ook voor haar bloemen aan teeltrotatie, iets wat in de biotuinbouw een belangrijk principe is: "Teeltrotatie is vooral belangrijk voor de knolgewassen, zoals de tulpen en de dahlia’s, omdat die met bollen onder de grond zitten. Ook koolachtige planten zoals rucola zijn gevoelig voor teeltrotatie. Voor de andere planten en bloemen, die vaak doorlevende vaste planten zijn, is die rotatie minder aan de orde."

Chefs houden van …
Ook chefs zijn tuk op eetbare bloemen. Hun top drie van bloemen waar ze het liefst mee werken: de Oost-Indische kers, de courgettebloem en het viooltje (zie foto). Daarnaast gebruiken ze ook frequent de broccolibloem, het vlijtig liesje en de basilicumbloem in hun gerechten. 

Biobloemen, zit daar een biolabel op?
Biologische bloemen vallen onder de Europese biologische wetgeving, of ze nu eetbaar zijn of niet. Als je op een boeket of op een kruidenplantje het Europese biolabel ziet staan, moet het uit 100% biobloemen of bioplantjes bestaan. Kijk dus uit naar het Europese bioloabel op de verpakking of op de kistkaart.

Bron: Alles over Bio

Publicatiedatum: