Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Eigenlijk zijn wij hele luie boeren"

Reportage BinnensteBuiten: MRIJ-koeien kunnen het hele jaar naar buiten

In Lettele, Overijssel, bestieren Rick en Arjuna een biologische boerderij met Maas-Rijn-IJsselkoeien, die het hele jaar naar buiten kunnen. De pinken hebben bijvoorbeeld de hele winter buiten gestaan. Het zijn roodbonte koeien, die hun naam danken aan het gebied van de Maas, Rijn en de IJssel. De koeien worden gehouden voor melk en vlees. Arjuna en Rick verwerken alle melkproducten op de boerderij tot melk, yoghurt, karnemelk, kefir en roomboter.

Klik hier om de reportage te bekijken. 

Rick en Arjuna vertellen in de reportage onder andere meer over het bijzondere koeienras. En waarom ze besloten hebben om het familiebedrijf toch voort te zetten. Arjuna is vier jaar geleden verhuisd vanuit Utrecht: "Ik heb wat vriendinnen van mij vernoemd. Zo heb ik iedereen een beetje naar hier gehaald. Er loopt een Lisa, een Sophie, Amber..." 

Over het bedrijf
Rick en Arjuna Huis in 't Veld vormen de zesde generatie Huis in 't Velds die op de huidige plek een boerderij runt, even ten westen van het dorp Lettele. Een gezonde, productieve bodem is de basis van de boerderij. In die bodem groeit het gras, de voedingsbron voor de koeien en uiteindelijk ook voor ons mensen. Behalve melk geven de koeien mest, die weer terug gaat naar de bodem zodat de vruchtbaarheid op peil blijft en de kringloop zoveel mogelijk wordt gesloten. Voor een gezond bodemleven is het belangrijk dat er geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Er wordt dan ook biologisch geboerd door De Melkbrouwerij. De koeien op de boerderij zijn van het oude MRIJ-ras: rustige roodbonte koeien met een dubbel-doel. Dat wil zeggen dat ze geschikt zijn voor zowel het leveren van melk als van vlees. De koeien mogen hun hoorns houden, zodat ze in de kuddes met de stier hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen.

Publicatiedatum: