Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Voorweiden voorkomt negatieve effecten van uitgestelde maaidatum?

Veel percelen met een beheerpakket voor weidevogels hebben een 'uitgestelde maaidatum' met een rustperiode tot 1, 8 of 15 juni: dan zijn de meeste kuikens vliegvlug. Een veelgehoord probleem hiervan is dat dit een heel zwaar gewas geeft, wat niet ideaal is voor kuikens om in voort te bewegen en ook een lage voederwaarde heeft. Bovendien ontstaat er een holle zode, waardoor de grasgroei na het maaien pas langzaam weer op gang komt. Om deze problemen te voorkomen zijn er ook beheerpakketten beschikbaar waarbij een late maaidatum wordt gecombineerd met voorweiden: hierbij mag een perceel worden beweid tot 1 of 8 mei, waarna het 4, 5 of 6 weken met rust gelaten moet worden. Maar werken deze pakketten ook voldoende?

Zode na maaien op 15 juni, zonder (links) en met voorbeweiding

Veel minder zware snede door voorweiden
In 2018 heeft het Louis Bolk Instituut dit getest op KTC Zegveld. Er is een proef aangelegd waarin we het effect van uitgestelde maaidatum (tot 1/6, 8/6 of 15/6) zonder of met voorweiden (tot 1/5 of 8/5) hebben vergeleken. De opbrengst van de 1e snede bij uitgestelde maaidatum was 6,7 tot 7,3 ton/ha (zie figuur 1). Het gevolg van deze zware snedes was een lagere zodedichtheid en in veel gevallen plat liggend gras. Voorweiden voorkwam deze negatieve effecten van de uitgestelde maaidatum door een duidelijk lagere opbrengst, bijvoorbeeld 3,9 ton ds op 1 juni. Dit werd deels gecompenseerd door de opname tijdens het voorweiden, van 1,9 ton bij voorweiden tot 1 mei.

Minder slecht verteerbaar gras
Uitgestelde maaidatum geeft een grote hoeveelheid gras met een lage verteerbaarheid: de VEM-waarde van dit gras was op 8 juni bijvoorbeeld 684 (zie tabel 1). Na voorweiden tot 1 of 8 mei was dit 783 respectievelijk 845 VEM. Dat is gras wat gemakkelijker inpasbaar is in een melkvee-rantsoen.

Voorweiden werkt, maar soms onvoldoende voor kuiken
Kortom, voorbeweiden verhelpt een groot deel van de problemen van beheerpakketten met een uitgestelde maaidatum. Maar met het warme voorjaar van 2018 was voorweiden tot 1 mei onvoldoende om een zwaar pakket gras half juni te voorkomen: met meer dan 4,5 ton ds per hectare moet een kuiken nog steeds flink worstelen om bij z'n voedsel te komen...

Weidewinst
Voor meer informatie over deze en andere maatregelen voor meer biodiversiteit en weidevogels op melkveebedrijven: zie de website www.weidewinst.nl, een gezamenlijk initiatief van Louis Bolk Instituut, PPP-Agro Advies, Veenweiden Innovatiecentrum (VIC) en Van Hall Larenstein. Deze website is een van de activiteiten van 'Winst en Weidevogels', een project gefinancierd door de provincie Zuid-Holland.

Voor meer informatie: www.louisbolk.org

Publicatiedatum: