De regio Valencia is leidend in de groei van de biologische landbouw in Spanje. In deze regio is het aantal marktdeelnemers in de biologische sector, het aantal biologische telers en het areaal met gecertificeerde biologische teelt het sterkst toegenomen. Dat blijkt uit het Jaarlijkse Rapport van Biologische Teelt van het Comité voor Biologische Landbouw in de Regio Valencia (CAECV). De biologische landbouw in de regio leverde een omzet van meer dan 450 miljoen euro op: goed voor 25% van de nationale omzet in deze sector.
In de afgelopen vier jaar is het aantal hectares dat gewijd is aan dit type gewassen verdubbeld. Op dit moment is de biologische teelt goed voor 13,9% van het landbouwoppervlak, ten opzichte van 5,7% in 2015.
Een van de manieren waarop de omvang van de sector gemeten wordt is door te kijken naar het aantal marktdeelnemers in de biologische sector, van telers tot bedrijven en importeurs.
De opwaartse trend in het aantal gecertificeerde marktdeelnemers zet tot nu toe door in 2019. Tot op heden zijn er 3.243 marktdeelnemers geregistreerd. Dat betekent dat dit aantal alleen al in de eerste drie maanden van het jaar meer toegenomen is dan in heel 2018, met een toename van 339 marktdeelnemers, ten opzichte van 297 vorig jaar. Deze opleving is ook terug te zien in het gecertificeerde biologische areaal. Waar er in 2018 iets meer dan 18.000 hectare bijkwam, is er in het eerste kwartaal van 2019 al 15.000 hectare gecertificeerd.
Antonio Rico, de voorzitter van de CAECV, gaf aan dat de meeste aanvragen voor de biologische certificering in de eerste en laatste maanden van het jaar gedaan worden. Hij stelde echter dat ze op basis van de beschikbare gegevens al kunnen voorspellen dat "de regio Valencia in 2019 waarschijnlijk het nationale leiderschap in termen van groei zal behouden".
Het rapport stelt ook dat het aantal biologische landbouwers in de regio (telers, veehouders, telers van vegetatief materiaal en aquacultuurproducten) met 8,8% toenam in 2018, van 2.037 tot 2.218. In de afgelopen vier jaar bedroeg deze groei 22,6%: een grotere groei dan in de andere Spaanse regio's.
Zowel wat betreft het aantal marktdeelnemers als wat betreft het aantal telers groeit de sector het meest in de provincie Castellón, met groeicijfers van respectievelijk 19% en 18,9%.
Het aantal bedrijven in de Valenciaanse sector is in het afgelopen jaar met 19,1% toegenomen. Op nationaal niveau bedroeg de gemiddelde groei 11%. Ten opzichte van 2015 is het aantal biologische bedrijven in Valencia verdubbeld. Antonio Rico geeft aan dat deze groei veelzeggend is, aangezien bedrijven de beslissing nemen om zich te laten certificeren omdat er een markt is die om het product vraagt. "Bedrijven hebben er belang bij om dit type productiemodel te kunnen beheren", voegt hij toe.
De voorzitter van de CAECV sprak zijn waardering uit voor de moeite die deze bedrijven doen om het biologische certificaat te verkrijgen, aangezien ze geen toegang hebben tot subsidies met uitzondering van de certificeringsbonus, die tot 70% van de kosten van de procedure dekt.
Bron: economia3.com