Minister Koolmees niet van plan wetsvoorstel te wijzigen

"Geen lagere WW-premies voor seizoenswerk in wet Arbeidsmarkt in Balans"

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is niet van plan om in het wetsvoorstel Arbeidsmarkt in Balans (WAB) een uitzondering te maken voor seizoenswerk. Een dergelijke uitzondering is namelijk niet handhaafbaar en daarmee onuitvoerbaar, stelt Koolmees in antwoord op vragen vanuit de Eerste Kamer.

De glastuinbouwsector, gesteund door onder meer LTO Nederland, VNO-NCW en MKB Nederland, verzet zich hevig tegen de WAB, omdat zij menen dat telers straks een veel hogere werkloosheidspremie, naar verluidt tot wel 7%, moeten betalen als de wet ingevoerd wordt. 

De Belastingdienst zou per werknemer moeten kijken of er seizoensgebonden werkzaamheden worden verricht en of zo'n functie onder een bij cao bepaalde uitzondering valt, aldus Koolmees. De werkgever heeft er belang bij om deze code aan te geven, ook als deze niet de werkelijkheid weergeeft, en bij de werknemer ontbreekt een belang bij een juiste opgave.

Koolmees merkt wel op dat voor de loonaangifte 2020 de gegevensset niet meer kan worden aangevuld met een code voor het herkennen van contracten met seizoensmatige arbeid in bepaalde cao’s.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven