Vraag naar biologische wijn neemt wereldwijd toe

De verwachting is dat de wereldwijde biologische wijncategorie in 2022 87,5 mln. kisten zal omvatten, volgens cijfers van IWSR, waarbij Europa 78 % van de wereldwijde biologische wijnmarkt vertegenwoordigt.

Hoewel de hoeveelheid niet-mousserende wijnen nog wel iets toeneemt, groeit de markt van biologische wijnen veel sneller, zo staat in het Organic Wine Report van de IWSR, dat deze maand is gepubliceerd.

De verwachting is dat de wereldwijde consumptie van niet-mousserende wijnen in 2022 2,43 mld. kisten van negen liter zal bereiken en verwacht wordt ook dat deze subcategorie de grootste groei door zal maken: een samengestelde jaarlijkse groei van 9,2 % (tussen 2017-2022).

Hoewel de biologische wijnmarkt slechts een klein onderdeel blijft van de totale wereldwijde wijnindustrie, voorspelt de IWSR een "snelle groei in de komende jaren, omdat de consumentenvraag naar duurzame en biologische producten blijft groeien".

Iedere markt heeft natuurlijk zijn eigen kenmerken en biologische wijn trekt vaak de interesse van millennials, consumenten met een hoger inkomen en mensen die waarde hechten aan natuurlijke producten. 

Europa neemt de leiding
Europa zal in 2022 goed zijn voor 78 % van de wereldwijde biologische wijnmarkt. In vergelijking, Noord- en Zuid-Amerika zullen dan slechts zo'n 12 % van de totale wijnconsumptie vertegenwoordigen. 

De Europese Unie noemt wijn 'biologisch' als het geproduceerd wordt met biologische druiven of met oenologische technieken en substanties die goedgekeurd zijn voor gebruik in biologische wijn.

Duitsland is 's werelds grootste markt voor biologische niet-mousserende wijn: sinds 2012 groeit deze markt jaarlijks met gemiddeld 17,9 %.

Een andere marktleider op het gebied van biologische wijn is Frankrijk, waar verwacht wordt dat de categorie met 13,3 % zal groeien, naar 17 mln. kisten. Hier tegenover staat een daling van de totale wijnmarkt van 2,1 % (CAGR 2017-2022)

Biologische wijn maakt ongeveer 4% van de totale wijncategorie uit en het overgrote deel hiervan komt van Franse producenten. 

"Hoewel Parijs is de grootste aanjager is van de biologische wijnmarkt in het land, begint de trend zich nu ook te verspreiden naar andere grote steden en het Franse platteland."

In het VK is de waarde van biologisch ook opmerkelijk: consumenten zijn bereid om gemiddeld 38 % meer te betalen voor een fles biologische wijn. De markt richt zich ook iets meer op rode wijn (60 % rood versus 40 % wit/rosé).

De verwachting hier is dat de verkoop van biologische wijn met 9,4 % zal groeien, terwijl de rest van de wijnconsumptie gaat dalen.

"Ongeveer 72 % van de biologische wijn in het VK is Old World, met Frankrijk, Italië en Spanje op de voorgrond," zegt IWSR. "Biologische wijn spreekt tot een breder publiek in het land, maar is vooral populair bij rijkere wijnliefhebbers en/of consumenten die vaak biologische producten kopen, of bij mensen die in grote steden wonen, vooral Londen."

Biologische wijn populair bij millennials in de VS
In de VS is biologische wijn nog steeds een nichecategorie, maar het groeit wel en neemt marktaandelen over van niet-biologische wijnen. De verwachting is dat het totale wijnvolume in de VS met een samengestelde jaarlijkse groei van 1 % (2017-2022) zal toenemen, terwijl ook verwacht wordt dat het aandeel van biologische wijn met maar liefst 14,3 % zal groeien.

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) eist dat, voordat wijn als biologisch mag worden verkocht, zowel de druiventeelt als hun verwerkingsprocedure biologisch gecertificeerd zijn.

Azië: biologische wijn floreert in Japan
In Japan vertegenwoordigd biologische wijn ongeveer 10 % van de totale niet-mousserende wijnmarkt, behoorlijk meer dan bij marktleider Duitsland, waar dit 6 % is. De laatste vijf jaren heeft het al een sterke gemiddelde jaarlijkse groei van 8,2 % doorgemaakt en hoewel verwacht wordt dat de groei de komende jaren zal verminderen, zal dit segment alsnog beter presenteren dan de algemene wijncategorie.

De Japanse biologische wijnmarkt wordt gedomineerd door rode wijn (84,8 %) en het grootste gedeelte van de wijn wordt geïmporteerd (voornamelijk uit Frankrijk). 

Bron: Beverage Daily (Rachel Arthur)


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven