Rapport over mogelijke effecten van beschermingsmiddelen op weidevogels gepubliceerd

Hoge concentraties van beschermingsmiddelen in mest en bodem op veeteeltbedrijven zijn mogelijk een belangrijke oorzaak van de  achteruitgang van veel weidevogelsoorten. Zelfs op biologische bedrijven zijn de gemeten concentraties hoger dan verwacht. De gevonden beschermingsmiddelen komen de veehouderijbedrijven binnen via aangekocht krachtvoer en stro. Dat stellen de onderzoekers van Buijs Agro-Srvices en WECF International. Het rapport is inmiddels online gezet en 12 april zal het officieel gepresenteerd worden.  

"Op 24 veehouderijbedrijven en één boomkwekerij in weidevogelgebieden in Gelderland (15 gangbare en 9 biologische) werden in krachtvoer, mest en bodem een groot aantal beschermingsmiddelen en anti-parasitaire geneesmiddelen gemeten. In de genomen monsters werden 134 verschillende insecticiden, fungiciden, herbiciden en biociden gevonden in concentraties waarbij aanzienlijke effecten op de insectenfauna kunnen worden verwacht", aldus WECF Nederland.

"In dit onderzoek werd aangetoond dat er een significante samenhang is tussen de inname van insecticiden via het veevoer en het aantal insecten in de mest in het grasland. Insecten zijn meestal veel gevoeliger voor insecticiden, dan zoogdieren zoals de mens. De hoeveelheid insecten in het grasland heeft een doorslaggevend effect op de overleving van kuikens van grutto, kievit en tureluur", laat WECF Nederland weten.

Zie voor meer informatie het rapport 'Een onderzoek naar mogelijke relaties tussen de afname van weidevogels en de aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen op veehouderijbedrijven in Gelderland'.

De resultaten van het onderzoek worden vrijdagmiddag 12 april in het Provinciehuis Gelderland gepresenteerd, aanmelden voor deze bijeenkomst kan via deze link.

Bron: Buijs Agro-Services en WECF International


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.