Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Column Bert van Ruitenbeek (directeur Stichting Demeter)

Hoe klimaatgoochelaars ons misleiden

Bert van Ruitenbeek, directeur van Stichting Demeter stuurde deze column in. Hij gaat in de column 'Hoe klimaatgoochelaars ons misleiden' in op het feit dat er om het klimaatprobleem op te lossen een radicale omslag nodig is waarin we de natuur waarderen en beschermen. Anders is er volgens hem geen toekomst, voor niemand.

Hoe klimaatgoochelaars ons misleiden

Over hoeveel  het nu precies gaat, weinigen zullen het exact weten, maar het beeld is geschapen: de inbreng van Nederland om broeikasgassen te verminderen is wereldwijd maar een druppel op een gloeiende plaat….een steeds meer gloeiende aarde wel te verstaan.

Als je met 7,6 miljard mensen op deze wereld leeft, dan is het logisch dat 17 miljoen Nederlanders het klimaatprobleem niet kunnen oplossen. Maar dat wordt ook in de klimaatakkoorden niet gevraagd, wel een evenredige bijdrage. En daarin lopen we nog flink achter op de meeste landen (lees hier meer).

De klimaatdiscussie gaat over C02-reductie, maar verlies aan biodiversiteit is minstens zo'n groot probleem en daarboven hangt verlies van ecosystemen. Als we er een technische discussie van maken, zullen er altijd goochelaars zijn ons vanuit hun bestaande belangen een rad voor ogen draaien, zodat de voorraden fossiele brandstoffen nog flink opgebruikt worden.

Laat u niet misleiden. Investeren in duurzame energie, herstel van ecosystemen gaat over schone lucht, een leefbare omgeving, vlinders en vogels en insecten. Zonder een radicale omslag waarin we de natuur waarderen en beschermen is er geen toekomst, voor niemand. En natuurlijk moeten de lasten hiervoor eerlijk worden verdeeld.

Ik was de afgelopen maand op bezoek bij een aantal biodynamische boeren, allemaal boeren waar heel veel mensen komen voor boerenmarkten, plukken van fruit, contact met dieren et cetera. En wat is de gemene deler?  Het ruikt er heerlijk, het voelt goed, je ziet en hoort er vogels, het eten smaakt.

Soms fiets ik door het buitengebied en wordt m’n adem ontnomen door een scherpe ammoniaklucht veroorzaakt door overvloedige bemesting. Je ziet groene grasvelden zonder kruiden, insecten en vogels. Is dat efficiënte landbouw?

Vertrouw uw zintuigen en laat uw zinnen niet begoochelen door politieke charlatans die niet de maatschappelijke belangen van velen, maar de kortetermijnbelangen van enkelen vertegenwoordigen.

Bert van Ruitenbeek, directeur van Demeter, het kwaliteitskeurmerk voor biodynamische landbouw en voeding.

(Deze column verschijnt ook in De Betere Wereld)

Publicatiedatum: