In een half maart gehouden interview voor de Franse krant ‘Le Parisien' stelde Michel Edouard Leclerc voor de btw op kwaliteitsproducten als biologische groenten en fruit op te heffen om ze toegankelijker te maken voor klanten met een kleinere portemonnee. "Ik stel voor om geen btw meer te heffen op biologische producten, die noodzakelijkerwijs duurder zijn. Biologische producten mogen namelijk niet alleen voor rijken gereserveerd zijn." Dit voorstel zorgde voor sterke reacties vanuit de overheid en van beroeps binnen de sector.

"Biologische producten zijn alleen te duur als ze in plastic worden verpakt"
Volgens Jean Luc Charbonneau, directeur van Biogaronne, heeft het afschaffen van de btw op biologische producten tot doel consumenten te laten geloven dat biologische producten net zo goedkoop zijn als conventionele producten. "Dit is echter niet het geval. Naar mijn mening zijn de conventionele producten die aan consumenten worden verkocht niet duur genoeg. Als alle vervuilingskosten van een conventionele teelt zouden worden doorberekend in de prijzen, zouden conventionele producten veel prijziger zijn dan biologische producten.

Er is zo'n enorme toename van conventionele producten dat besloten is de prijzen en de transportkosten te verlagen, maar de telers worden niet goed betaald. Dit is één van de redenen waarom veel telers overstappen op biologische landbouw. Voor de telers zijn biologische producten zijn niet te duur, maar wel lucratiever. Biologische producten zijn alleen te duur als ze in plastic worden verpakt of als de transportkosten hoog zijn.

De teeltkosten mogen overigens ook niet zomaar vergeten worden. Biologische landbouw is zeer arbeidsintensief, als je het tenminste hebt over het telen van groenten en fruit. Ik kan niets zeggen over de situatie rondom droge, bewerkte of ultra-verse producten ...."

Afschaffing van de btw: biologische producten toegankelijk maken heeft geen prioriteit
"Laat ik zeggen dat het afschaffen van de btw niet het eerste is waar we aan zouden denken om ervoor te zorgen dat biologische producten toegankelijker worden", zegt Stéphanie Pageot van de Franse nationale federatie van biologische landbouw (FNAB). “Wij zijn van mening dat we eerst het aanbod flink moeten uitbreiden. Dit betekent dat biologische landbouw niet alleen in heel Frankrijk moet worden ontwikkeld, maar – om het lokaal en eerlijk te maken – ook op alle grondgebieden van het land. En als dit eenmaal is gebeurd, als we de overheid willen stimuleren de btw op biologische producten af te schaffen - dat interessant zou kunnen zijn om de positieve impact van biologische producten op de bescherming van publieke goederen als water, bodem en biodiversiteit te erkennen - dan zouden we er bij fabrikanten op aandringen transparant te zijn over prijzen en marges. Als de btw verlaagd zou worden zonder dat fabrikanten inzicht gaven in de wijze waarop prijzen tot stand komen, kunnen we nooit nagaan of consumenten hiervan zullen profiteren. Dit kan alleen worden bereikt op basis van transparantie en eerlijke handel.”

"We vragen de overheid iets anders te doen dat ook echt anders kan worden gedaan"
“Ik betwijfel of dit een goed idee is", zegt Christophe Piquet van Vivy Fruits. "Alleen al als ze hun eigen kosten zouden verlagen, zouden biologische producten al toegankelijker worden. En nogmaals, we vragen de overheid iets anders te doen dat ook echt anders kan. Dit omdat naar mijn mening de marges voor biologische producten veel groter moeten zijn dan die voor conventionele producten."

"Het is gewoon fiscale en sociale ketterij"
De Franse minister van Landbouw Didier Guillaume nam ten aanzien van het voorstel van de retailer bepaald geen blad voor de mond. “Het is gewoon fiscale en sociale ketterij. Ik ben faliekant tegen 0% btw op biologische producten", verklaarde hij aan landbouwers van de Franse nationale federatie van landbouwvakbonden (FNSEA). "Wie gelooft er nu werkelijk dat 0% btw goed zal uitpakken voor de telers? Niemand, toch? Die 0% komt alleen de retailer ten goede. Die 0% wordt niet ingevoerd om de telers rijker te maken, maar de retailers en dat is niet waar het hier om gaat."

"We kunnen niet verwachten altijd voor weinig geld gezond te kunnen eten"
Ook Christiane Lambert, leider van de FNSEA is duidelijk tegen. "We weten allemaal waar het geld naartoe gaat. Objectief gezien is er veel hulp voor het omschakelen naar biologische landbouw. Hulpmiddelen om belastingkredieten te kunnen behouden komen echter vaak pas traag op gang en nu moeten we ook nog de consumenten betalen, zodat deze biologische producten gaat eten? Kom op, zeg! Groener betekent duurder. De Fransen willen lokale producten. Eten heeft een prijs. We kunnen niet verwachten altijd voor weinig geld gezond te kunnen eten."

Een gemengde reactie van de minister van Ecologische Transitie
Bij CNews verklaarde minister van Ecologische Transitie François de Rugy het volgende: "Ik weet niet zeker of meneer Leclerc de beste persoon is om over prijzen in winkels te praten, omdat hij meestal de neiging heeft de telers naar beneden te halen. Maar waar ik op hoop, is dat er steun komt voor alles wat goed is voor de ecologie, het klimaat en het milieu. Soms is er overheidssteun nodig om een sector op te starten. En ik hoop ook op een lagere belasting en een mogelijkheid om de belasting te moduleren."