Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

België: Nieuw seizoen veldbezoeken biologische landbouw

Omschakelen naar biologische landbouw doe je niet in één dag. Veel mensen doen er meerdere jaren over vooraleer ze effectief de stap zetten. Informatie verzamelen, wikken, wegen en heroverwegen zijn essentieel in dit proces. Bedrijfsbezoeken bij biologische boeren zijn vaak erg inspirerend.

Met 'bio zoekt boer' de boer op 
'Bio zoekt boer' organiseert dit voorjaar twee bedrijfsbezoeken voor akkerbouw en groenteteelt. Inagro brengt er samen met de bedrijfsleiders een inhoudelijk verhaal.

Op dinsdag 9 april vindt een eerste bezoek plaats op het bedrijf van Jos en Monique Vandersmissen – De Crem in Halle. Jos en Monique telen op een oppervlakte van ongeveer 30 ha vooral aardappelen, broccoli, pompoenen en granen. Tijdens het bedrijfsbezoek ligt de focus op bemesting en bodemvruchtbaarheid.

Een maand later, op 7 mei, staat er een bezoek aan Oscar en Claire Ghaye-Stasse in Tourinne la Grosse (net over de taalgrens in Waals Brabant) op de agenda. Zij beslisten 5 jaar geleden om hun volledige bedrijf (105 ha) in één keer om te schakelen. Ze telen hoofdzakelijk granen, granenmengelingen en industriegroenten. Daarnaast verhuren ze jaarlijks percelen voor de teelt van aardappelen. Vorig jaar hebben ze geïnvesteerd in graanstockage silo’s op het bedrijf en in een triage-installatie. Oscar en Clair vertellen hun ervaringen bij de omschakeling.  
  
Biovelddag Inagro op dinsdag 25 juni
De jaarlijkse biovelddag op het proefbedrijf biologische landbouw van Inagro vindt dit jaar plaats op dinsdag 25 juni. Tijdens een rondgang te velde wordt er een tussentijdse balans opgemaakt van het groeiseizoen en worden verschillende proeven toegelicht. Traditioneel wordt er afgesloten met enkele innovaties waarvan wordt gedacht dat ze een meerwaarde voor de sector kunnen betekenen. Vorig jaar was er een demonstratie van de Ovlac Ekoploeg. Het programma voor de biovelddag 2019 wordt eind mei bekendgemaakt.
 
10 % bio in Wallonië
Wist je dat meer dan één op de tien boeren in Wallonië biologisch werkt en dat ze samen ongeveer 10 % van het Waalse landbouwareaal beheren? Wallonië wordt in snel tempo de biologische aardappel- en groentetuin van België. Benieuwd hoe ze het aanpakken? Noteer dan ook de 'Journée interprofessionelle de l’agriculture biologique' in Horion (Waremme) op vrijdag 5 juli in je agenda. 

Voor meer informatie: 

www.inagro.be

Publicatiedatum: