Leren met Bioland: eenvoudig en op speelse wijze de biolandbouw ontdekken

Bioland, Duitslands vooraanstaande vereniging voor biologische landbouw, heeft voor het eerst onderwijsmateriaal gepubliceerd.  De eerste twee uitgaven van het compact vormgegeven materiaal uit de serie 'Lerne mit Bioland' (Leren met Bioland) behandelen de onderwerpen graan en aardappelen. Het materiaal richt zich op iedereen die met scholieren in de leeftijd van zes tot en met twaalf jaar eenvoudig en begrijpelijk landbouwonderwerpen binnen de biologische landbouw wil verkennen.

Leraren staan daarbij informatie en spellen ter beschikking over de teelt. De scholieren kunnen door middel van kleine proeven letterlijk leren om verder te kijken dan de rand van het bord. Ook telers worden ideeën geboden over hoe zij op pedagogische wijze informatie over kunnen dragen.

"Kennis is de voorwaarde voor verantwoord handelen. Wij van Bioland willen dit bevorderen door kinderen enthousiast te maken voor milieu en natuur“, zegt Jan Plagge, voorzitter van de vereniging Bioland. "Met deze werkmap willen we jonge mensen erbij helpen de waarde van levensmiddelen in te zien. Dat is de basis voor bronbesparend consumptiegedrag en de verantwoordelijke omgang met dieren, planten en ons milieu.“

Leren met Bioland – De aardappel
Hoe wordt een aardappel geteeld? Hoe komt de aardappel van de akker op mijn bord? Is elke aardappel hetzelfde? En hoe kan ik zelf aardappelen telen? Deze en andere onderwerpen worden in het onderwijsmateriaal behandeld. Naast korte achtergrondinformatie over de biologisch geteelde aardappel bevat de werkmap theoretische en praktische opdrachten die zowel op school alsook bij een teeltbedrijf gemaakt kunnen worden.

Leren met Bioland – Het graan
Graanplanten leveren ons de basis voor een groot deel van onze voeding. Het brood komt van de bakker en de noedels komen uit de supermarkt. Dat brood, cake, noedels, griesmeelpudding en havervlokken allemaal een gezamenlijke oorsprong hebben als graan op de akker. Daar is echter niet iedereen zich van bewust. Welke graansoorten zijn er? Hoe worden ze geteeld en wat kan men er allemaal van maken? De Bioland-leermaterialen geven hier antwoord op en leggen op begrijpelijke wijze uit wat graan tot graan maakt en hoe graan later op het bord belandt.

Het onderwijsmateriaal kan per direct gratis gedownload worden op de Bioland-website. Verdere uitgaven staan op de planning.

Bron: www.lifepr.de


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven