Bananenbloem: Een vegan alternatief met de textuur van vis

Bietenburgers en jackfruit-curry kennen we inmiddels wel maar het nieuwste veganistische 'vlees' is afkomstig uit Zuidoost-Azië en heeft wel wat weg van een artisjok. 

De bananenbloem, ook wel bananenhart genoemd, is een vlezige paarse bloem die aan het einde van een tros bananen groeit. Het product wordt vaak gebruikt in de Aziatische keuken en kan rauw gegeten worden. Dankzij haar stevige, vlokkerige textuur is de bloem een ideaal alternatief voor vis. 

Sainsbury's, dat later dit jaar een lijn plantaardige maaltijden op de markt zal brengen, is van plan om bananenbloem toe te voegen aan haar kant-en-klaar maaltijden in de hoop dat het product aan zal slaan bij de steeds groter wordende groep klanten die op zoek is naar maaltijdopties zonder vlees. 

Alexa Masterson-Jones van Sainsbury's: "Ik was met mijn team in het restaurant Little Kolkata in Londen, waar we een bananenbloemkofta bestelden. Toen het gerecht opgediend werd, dachten we dat ze ons per ongeluk een lamskofta hadden voorgeschoteld want het gerecht smaakte naar vlees. We dachten dat dit weleens een verrassend nieuw ingrediënt zou kunnen zijn maar een collega die in Calcutta was opgegroeid, vertelde dat ze bij hem thuis vroeger al bananenbloesem aten."

Theguardian.com meldt dat een onderzoek van Waitrose heeft uitgewezen dat één op de acht Britten momenteel vegetariër of veganist is en zo'n 22 miljoen mensen bestempelen zichzelf als  'flexitariërs', wat betekent dat zij minder vaak vlees eten. Supermarkten breiden hun vegetarische assortiment daarom uit met 'ham', 'gehaktballen' en 'burgers' van soja, seitan, tempeh en quorn. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven