Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Consumentenbond vergelijkt prijzen bij supermarkten en biowinkels

"Bio-producten gemiddeld 1,75 keer duurder dan niet-biologische"

De Consumentenbond heeft onderzoek gedaan naar de prijzen van 115 veel verkochte biologische producten bij diverse supermarkten en biowinkels. Hieruit blijkt dat consumenten bij Dirk het minst betalen voor de bio-boodschappen en bij Natuurwinkel en Odin het meest. Op de eigen website publiceerde de Consumentenbond dit artikel. Opvallend is dat de Consumentenbond Marqt indeelt in de categorie 'biowinkels', terwijl Marqt zich niet profileert als biowinkel. 

Op de website van de Consumentenbond staat het volgende bericht:

De Consumentenbond deed onderzoek naar de prijzen van 115 veel verkochte biologische producten bij 13 supermarktketens en 4 biowinkels.

Aldi, Lidl hebben een te beperkt assortiment om een prijsindex van te berekenen, maar de bio-producten zijn wel goedkoper dan gemiddeld.

Bij Dirk betaal je het minst voor de biologische boodschappen, al zijn de verschillen met Vomar, Dekamarkt, Jumbo en (de goedkopere winkels van) Hoogvliet niet groot. De goedkoopste biowinkel is Marqt, op de voet gevolgd door Ekoplaza. Het duurst, bijna 30% duurder dan gemiddeld, ben je uit bij Odin en Natuurwinkel.

Prijsverschil tussen biologisch en niet-biologisch
Het verschil in prijs tussen biologisch en niet-biologisch is kleiner dan 5 jaar geleden. Toen waren biologische producten gemiddeld 2 keer zo duur als niet-biologische. Nu zijn ze 1,75 keer zo duur. 

Vaak zijn A-merken duurder dan het biologische (huis)merk. Zo betaal je voor een literpak verse halfvolle biomelk bij Hoogvliet €1,02 terwijl een pak niet-biologische melk van Campina daar €1,21 kost. Sinaasappelsap van Appelsientje kost bij Albert Heijn €0,40 meer dan het biologische AH-merk.

De Consumentenbond geeft verder aan dat men kan besparen door grootverpakkingen te kopen in biowinkels. Zaden, noten en meel bijvoorbeeld zijn grootverpakt vaak goedkoper dan de kleinere verpakkingen in de supermarkt.

Assortiment
Ruim de helft van de biologische producten wordt bij de supermarkt gekocht en iets meer dan een vijfde bij biologische/natuurvoedingswinkels. Een veelgenoemde reden om naar een natuurvoedingswinkel te gaan is het assortiment. Dat verschilt namelijk aanzienlijk van de gewone supermarkt. Er is meer keus in bioproducten. Ook kunnen consumenten bij deze winkels terecht voor producten uit de biologisch-dynamische landbouw. Dat is een speciale vorm van biologisch met extra eisen op het gebied van dierenwelzijn, gesloten kringlopen en ecologie.

Verder verkopen de biowinkels relatief veel producten voor wie een voedselallergie of –intolerantie heeft. 

Ook kopen veel mensen bij biowinkels vanwege de kwaliteit van de producten. Zo bevatten vleeswaren er bijvoorbeeld minder vaak water en andere toevoegingen. En soms zijn de producten bij de biologische winkels net wat minder anoniem. De melk van de biowinkels bijvoorbeeld heeft als extraatje dat je meer te weten komt over de herkomst. 

Voor meer informatie: Consumentenbond

Publicatiedatum: