Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Prijzenoorlog bio treft producenten in Frankrijk

Synabio: "Bio staat centraal in de strategie van verschillende supermarkten"

Producenten in Frankrijk maken zich zorgen over de prijsontwikkeling van biologische producten. Door het verkoopsucces stappen grote ketens in, zij eisen echter prijsverlagingen van toeleveranciers. Synabio, het Syndicat Réseau Entreprises BIO Agroalimentaires, vroeg aan haar leden hoe zij onderhandelingen met retailers ervaren. "28 procent van de bevraagde biologische bedrijven krijgen te maken met de eis tot verlaging van de inkoopprijs, nog voordat onderhandelingen zelfs van start gaan", klinkt het. "En 40 procent zegt dat de samenwerking 'een inspanning' heeft gevraagd in de eerste onderhandelingsronde."

In Frankrijk staan de prijzen voor bioproducten onder grote druk van de retailers. "Bio, dat steeds meer consumenten aantrekt, staat nu centraal in de strategie van verschillende supermarkten", klinkt het bij Synabio, het Syndicat Réseau Entreprises BIO Agroalimentaires. "En zij hebben allemaal grote ambities voor hun bio-assortiment. Daarbij zetten ze hun toeleveranciers onder grote druk. Niet alleen op het niveau van aankoopprijs, maar ook op het vlak van aanbod, dat vaak constant moet zijn. In de bevraging die we bij onze leden hebben afgenomen, zegt meer dan de helft dat de boetes die opgelegd worden door de retailers in geval van een vertraging of onderbreking in het aanbod, overdreven en uit proportie zijn."

Jean-Marc Levêque, voorzitter van Synabio, nodigt de retailers uit om hun benadering van de biologische sectoren te herzien. "We vragen de retailers om rekening te houden met stijgende grondstofprijzen", zegt hij. De Franse minister van Landbouw, Didier Guillaume, waarschuwde eerder dit jaar al voor het ongunstig effect van de bio-prijzenoorlog op de agrovoedingssector. 

"Om de biologische sector verder te ontwikkelen, moeten we nieuwe vertrouwensrelaties opbouwen tussen distributeurs, verwerkers en landbouwers", aldus Jean-Marc Levêque. "Deze relaties moeten gebaseerd zijn op het nakomen en respecteren van afspraken en rekening houden met de specifieke kenmerken van de biologische sector." Synabio pleit voor het opstellen van een coherente strategie voor de ontwikkeling van bio in Frankrijk.

Bron: Vilt.be

Publicatiedatum: