Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Noordelijke Zadenmarkt viert lustrum

"Heb je een probleem met je bodem, voeg organisch materiaal toe"

Zaterdag 9 maart vond de Noordelijke Zadenmarkt plaats, georganiseerd door het Noordelijk Zadennetwerk en mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Smallingerland. Een kleine 1000 tuin- en groenliefhebbers verzamelden zich bij kwekerij Passiflora in  Drachten voor een variatie aan zaden, knollen, wortel, fruitbomen en -struiken. Daarnaast was hoogleraar Pier Vellinga aanwezig om te vertellen over klimaatverandering en deel te nemen als panellid, samen met wethouder Piet de Ruiter, Monique Wijn, Marc Siepman en Leah Groeneweg.  

Lezing Pier Vellinga

Hoogleraar Pier Vellinga vertelt
Naast de markt konden bezoekers diverse lezingen bijwonen. Zo vertelde klimaatexpert Pier Vellinga over de toename van de gemiddelde wereldtemperatuur sinds 1920 (één graad) en in Nederland (2 graden) en over de stijging van de zeespiegel respectievelijk 3,5 mm wereldwijd en 1,9 mm in Nederland per jaar in de afgelopen 20 jaar. Voedselproductie, verwerking, transport en consumptie zijn tezamen verantwoordelijk voor 20 tot 30 % van alle broeikasgassen en een koe produceert net zoveel broeikasgassen als een gemiddelde auto. "Willen we hier met 10 miljard mensen wonen, dan zullen we voor ¾ vegetarisch moeten worden," aldus de hoogleraar.

Marc Siepman: "Heb je een probleem met je bodem, voeg organisch materiaal toe"
Marc Siepman ging in op onze drang naar netheid en dat dat niet altijd goed is voor de bodem: "Blaadjes hebben een hele goede functie, water slaat minder hard neer, bodem bevriest minder snel, er leeft van alles in. Blaadjes laten liggen werkt heel goed, je hebt wel 40 % minder slakken."

Aanleg eetbare tuin
Ook voor de praktische bezoeker was er veel te doen; zaden ruilen bij de zadenruiltafel, leren koken op kampvuur, of wilgentenen vlechten. In de tuin van Passiflora werd een eetbare voortuin aangelegd; fruitbomen en - struiken leveren de komende jaren hopelijk een goede oogst.

Paneldiscussie
Daarnaast organiseerde het netwerk een afsluitende paneldiscussie. Diverse stellingen werden voorgelegd aan een panel met daarin hoogleraar Pier Vellinga, wethouder Piet de Ruiter, Monique Wijn (voorzitter van het Noordelijk Zadennetwerk)., Marc Siepman en Leah Groeneweg.  Onder leiding van discussieleider Akkeliene Postema gingen zij in op diverse stellingen over de toekomst van ons voedselsysteem en het belang van het behoud van zaden.

Voor meer informatie: www.noordelijkzadennetwerk.nl

Publicatiedatum: