Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bio-bedrijven kunnen vrijwillig meedoen

Organic Trade Association introduceert 'Organic Fraud Prevention Solutions'-plan

De Amerikaanse Organic Trade Association heeft z'n Organic Fraud Prevention Solutions-plan bekend gemaakt. Bio-bedrijven kunnen nu vrijwillig meedoen aan een programma dat helpt bio-fraude in de VS van binnenuit en van buitenaf te minimaliseren en te elimineren. Via het nieuwe programma zijn deze bedrijven in staat adequate maatregelen te nemen. 

Laura Batcha van de Organic Trade Association: "Fraude in de mondiale bio-aanbodketen vormt een significante bedreiging voor de integriteit van bio. De vereniging heeft de afgelopen twee jaar geïnvesteerd in het zoeken naar oplossingen om bio-fraude te voorkomen. We vechten tegen fraude op veel fronten, waaronder via initiatieven in de privésector. Hoe meer bedrijven meedoen, des te sterker de bio-aanbodketen zal worden."

De mondiale bio-markt stijgt al meer dan twee decennia en is nog nooit zo groot geweest. Ze heeft nu een waarde van bijna 80 miljard euro. Bio-import in de VS kwam in 2017 op een totaal van 1,8 miljard euro, wat een stijging van bijna 25% ten opzichte van het voorgaande jaar is. De afgelopen jaren hebben onderzoeken echter aan het licht gebracht dat importproducten frauduleus als bio gelabeld waren en dat er gaten in de complexe bio-aanbodketen bestaan. 

Bio-bedrijven doen al mee
Er zijn al verschillende bio-bedrijven die meedoen aan het programma. Deze bedrijven namen deel aan een test van drie maanden en probeerden het programma in hun bedrijf uit. De bedrijven vertegenwoordigen de hele bio-aanbodketen, van telers tot verwerkers en dienstverleners. De testen werden uitgevoerd op een scala van producten, waaronder granen, zuivel, eieren, vlees, dranken, verpakkingen en kant-en-klaar producten, vezels en textiel. 

De volgende bedrijven doen mee:

 • Global Organics Ltd. (importeur)
 • Grain Millers Inc. (verwerker/granen) 
 • I Was Thinking (importeur, granen, zaden, groenten, zoetstoffen)
 • Naturepedic Organic Mattresses (textielfabrikant/retailer, matrassen)
 • Organically Grown Company (distributeur AGF)
 • Organic Valley CROPP Cooperative (zuivel/vlees)
 • Pipeline Foods LLC (veevoer/ oliezaden)
 • J.M. Smucker Company (verwerker/multi-ingrediënten)
 • Stonyfield (vee/zuivel)
 • True Organic Products Inc. (fabrikant/gewasverbetering) 
 • Consulting firms Wolf, DiMatteo & Associates and Miles McEvoy, Lacewing LLC doen mee als Trusted Advisors, een groep professionals die bedrijven willen helpen een Bio-Fraude Preventieplan te ontwikkelen. Trusted Advisors zijn experts onder andere op het gebied van bio-certificering.

Organic Fraud Prevention Solutions biedt een raamwerk en proces voor bedrijven om steeds verbeterende interne programma's te creëren om bio-integriteit in al hun ketens te kunnen bewerkstelligen. Het programma vereist training, een bio-fraude gevoeligheidsbeoordeling en de ontwikkeling van een bio-fraude preventieplan. Nadat het bedrijf succesvol geregistreerd is  dan wordt het als 'bio-fraude preventief ingeschreven' beschouwd. Elk jaar wordt de inschrijving opnieuw bekeken. 

Gwendolyn Wyard van Regulatory & Technical Affairs for the Organic Trade Association: "Iedereen speelt een rol in het voorkomen van bio-fraude. Het is van belang dat bio-bedrijven beschikken over de juiste systemen en maatregelen om de levering van bio-producten die te vertrouwen zijn te kunnen garanderen."

Inschrijvingskeuze
Om in te schrijven moet een bedrijf lid zijn van de Organic Trade Association en óf bio gecertificeerd zijn óf ingeschreven staan bij een organisatie als de OMRI (Bio Materiaal Review Instituut). Bedrijven die ingeschreven kunnen worden zijn telers, verwerkers, distributeurs, handelaren, retailers enz. Er bestaan ook mogelijkheden voor certificeringsinstanties, consultants en adviseurs die aan het programma willen meedoen. 

Laura Batcha: "Ons Organic Fraud Prevention Solutions-plan zal een standaardreferentie worden voor de hele mondiale bio-aanbodketen. We hebben allemaal de verantwoording om fraude te bestrijden en wij doen daaraan alles wat we kunnen."

Voor meer informatie: www.ota.com 

Publicatiedatum: