Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bio-veehouders verkopen kavel aan Stichting Rijke Weide Vogelfonds

Door een kavelruil in het Friese Gaastmeer is het areaal weidevogelland uitgebreid. Stichting Rijke Weide Vogelfonds kocht een kavel van 27 hectare. Enkele melkveehouders en de stichting ruilden ongeveer 50 hectare. De percelen zijn ingebracht door 4 partijen en worden afgenomen door 6 partijen. De overeenkomst werd vrijdagmiddag 1 maart ondertekend in Gaastmeer. 

Ruim de helft van het areaal komt voor weidevogels beschikbaar. Vier boeren gaan het land onder weidevogelvriendelijke condities pachten van stichting Rijke Weide Vogelfonds. Deze stichting is opgezet door enkele investeerders die meer ruimte voor weidevogels veilig willen stellen. Het fonds krijgt advies van de Vogelbescherming. De stichting bestaat ruim een jaar en werd opgericht nadat een investeerder zich bij Vogelbescherming Nederland meldde omdat hij graag op een grootschalige manier iets wilde betekenen voor weidevogels. Eerder kocht de stichting 20 hectare in de Groningse Onnerpolder dat een biologische boer pacht.

Bij Gaastmeer verkochten 2 gestopte biologische veehouders 20 hectare aan de stichting Rijke Weide Vogelfonds. Het areaal verpachtten ze al enige tijd aan een andere biologische boer, totdat deze ondernemer kortgeleden ook met zijn bedrijf stopte. Het areaal van de stichting maakt deel uit van het weidevogelmozaïek Skriezekrite Idzegea van ruim 1.800 hectare. Op 244 hectare ligt zwaar beheer, zoals uitgesteld maaien, 13 plasdrassen, kruidenrijk grasland, voorweiden, vluchtheuvels, extensief weiden en kuikenstroken.

Bron: Nieuwe Oogst via Agri Holland

Publicatiedatum: