Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Absurd dat de boeren zelf hun buren moeten waarschuwen"

Bio-boeren vrezen grote problemen door contaminatie vanaf conventionele akkers

Vanaf 2021 moeten biologische boeren er zelf voor zorgen dat hun akkers niet verontreinigd worden door gewasbeschermingsmiddelen uit de conventionele landbouw. Dit tot ergernis van de branche en de groene partij in Nedersaksen (Duitsland).  

Waar bio op staat, zit ook bio in - dit beginsel moet gelden voor de nieuwe bio-verordening van de EU, die reeds door het Europees Parlement is aangenomen, maar pas in 2021 volledig in werking zal treden. Wat in principe logisch klinkt, zou veel biologische boeren in nood kunnen brengen – ook in Nedersaksen. Want zij moeten er toekomstig klaarblijkelijk zelf voor zorgen dat hun levensmiddelen niet door gewasbeschermingsmiddelen uit de conventionele landbouw verontreinigd worden. In ieder geval de brancheverenigingen en de groene partij bekritiseren dit.

'Contaminatie vanaf conventionele akkers' wordt een probleem
Tot nu toe gelden voor bio-levensmiddelen bij gewasbeschermingsmiddelen, zware metalen en andere giftige stoffen voor het milieu dezelfde grenswaarden als voor conventionele levensmiddelen. Aangezien biologische boeren afzien van het gebruik van synthetische gewasbeschermingsmiddelen, zijn hun producten hier doorgaans minder mee belast. Als er desondanks resten van gewasbeschermingsmiddelen gevonden worden, gaat het vaak om 'contaminatie vanaf conventionele akkers', zegt de bio-branche. De EU wil nu dat biologische boeren al hun buurbedrijven er schriftelijk op wijzen dat zij biologisch werken – en dat zij daarom een schadevergoeding zouden kunnen eisen in het geval dat hun oogst door verkeerd gebruik van gewasbeschermingsmiddelen gecontamineerd zou worden.

In sommige gevallen zouden de bio-boeren dan tot wel 80 bedrijven in hun omgeving moeten informeren om uit te sluiten dat de wind gewasbeschermingsmiddelen op hun veld brengt, vertelde Thomas Morgenstern van Demeter. "Dat is absurd. Zo nodig zou het bio-bedrijf de schadevergoeding voor het gerecht op moeten eisen. Het betrokken bedrijf zou namelijk direct zijn biologische status verliezen."

"Verantwoordelijkheid wordt de bio-boeren in de schoenen geschoven"
"Hier wordt de gehele verantwoordelijkheid de bio-boeren in de schoenen geschoven. Zij moeten de conventioneel werkende buren zover krijgen dat er geen gewasbeschermingsmiddelen van hen overwaaien", zei Miriam Staudte van politieke partij 'Die Grünen'. "Hier wordt heel duidelijk het veroorzakersprincipe op zijn kop gezet. Want de bio-boer leidt in geval van twijfel economische schade."

"Bio-boeren mogen niet boeten voor gewasbeschermingsmiddelen en andere schadelijke stoffen die ze vrijwillig helemaal niet gebruiken", verklaarde Joyce Moewius, woordvoerster van de 'Bund Ökologische Landwirtschaft'. "Bijbehorende regels zouden er ook niet toe leiden dat er minder gewasbeschermingsmiddelen in Duitsland en de EU op de akkers in worden gezet."

2000 bedrijven zijn hierbij betrokken
Het ministerie van Landbouw wees erop dat toekomstig iedere vondst van resten van gewasbeschermingsmiddelen nog nauwkeuriger na moet worden gegaan en dat de bedrijven verregaande voorzorgsmaatregelen moeten treffen om belasting met stoffen te vermijden die niet zijn toegelaten voor de toepassing in de biologische landbouw. Ook de biologische landbouw vindt 'niet onder een kaasstolp', maar in de vrije natuur plaats, zei ministeriewoordvoerster Natascha Manski. De biologische landbouw kan nooit 'helemaal tegen contaminatie door schadelijke stoffen uit buurregio's beschermd worden'.

Volgens het ministerie zijn er in totaal circa 2000 bio-bedrijven met circa 110 .000 hectare bio-areaal in Nedersaksen.

Bron: Goettinger Tageblatt 

Publicatiedatum: