Vorig jaar is kwekerij De Bolderik na 11 jaar vanuit Abbekerk naar Onderdijk (Wervershoof) verhuisd. "In Onderdijk hadden wij al een schuur in gebruik voor de verwerking en opslag van onze zaden. We gebruiken nu ook het er achter gelegen land. Op de kwekerij willen we nog meer rekening houden met de natuur, nog meer plekjes voor egels, bijen, vlinders et cetera. Wij werken op ecologische wijze, met de natuur, zonder chemische meststoffen en zonder bestrijdingsmiddelen", vertelt Petra Hageman.

Kwekerij De Bolderik wil nog meer aandacht vragen voor de bijen en vlinders die het elk jaar moeilijker krijgen. "Ook vertellen we graag waarom het gebruik van inheemse bloemen zo belangrijk is. Bij de museumstoomtram hebben we geadviseerd bij het inzaaien van de eerste stukjes 'bijenbloemenweide'. Als iedereen wat meer rekening met ze houdt bijvoorbeeld met de keuze van de planten of een plekje achteraan in de tuin iets minder netjes houden door wat hoopjes snoeiafval van planten of struiken te laten liggen."

Sinds vorig jaar is De Bolderik actief in het Levend Archief. Dit houdt zich bezig met het behoud van inheemse flora door het opzetten van een zaadbank.

Los van de verhuizing groeit De Bolderik, zo geeft Petra aan. "De interesse in bloemrijke bermen en weides en parken groeit, onder andere door de groeiende aandacht voor het behoud van de wilde bij, andere insecten en vogels. We zijn daarom op zoek naar mensen die in opdracht van ons 1-, 2- of meerjarige wilde bloemen willen telen." 

Op open dagen van De Groene Route is de kwekerij te bezichtigen. 

Voor meer informatie: 

Petra Hageman
Kwekerij De Bolderik
Postbus 11
1693 ZG Wervershoof
0228 583465
wildebloemen@debolderik.net 
www.debolderik.net 

Bezoekadres alleen op afspraak of open dagen: Grutteweide 9 – Onderdijk (Wervershoof).