Biologische tarwerassen voor de zomer

Veelbelovende biologische zomergranen onderzoekt Agrifirm continu op opbrengst, landbouwkundige geschiktheid en de bakwaardigheid en -kwaliteit. De resultaten uit deze rassendemo’s helpen om de juiste rassenkeuze te maken omdat het aantal geschikte zomergraanrassen voor de biologische teelt beperkt is.

In samenwerking met het Louis Bolk Instituut, bakkerij Zonnemaire en bakkerij Verbeek toetst Agrifirm al weer vijf jaar op rij veel belovende zomertarwerassen op de PPO Broekemahoeve.

Tarwerassen
Lennox en Lavett zijn de biologische zomertarwerassen die zeer geschikt zijn. Lennox is een relatief nieuw ras. De afgelopen jaren liet Lennox zeer goede opbrengsten en bakcijfers zien op onze demovelden. Het ras valt daarnaast vooral op door zijn goede gezondheid. Lennox is zeer bladrijk waardoor het een goede onkruidonderdrukking heeft. 

Lavett heeft een vrij vlotte beginontwikkeling. Het gewas is wat minder bladrijk, maar geeft stevig stro. Het ras rijpt middenvroeg af en is weinig gevoelig voor schot. ‘De afgelopen jaren heeft dit ras zich goed staande gehouden ondanks zijn wat teruggelopen gele roest resistentie. In de baktarwe-industrie wordt Lavett zeer gewaardeerd. De afzetmarkt is hierdoor goed te noemen voor Lavett’, aldus Henk Leffers, Kenniscoördinator Category Management Zaaizaden van Agrifirm.

Veelbelovend
Het nieuwe zomertarwe ras Harenda laat veelbelovende opbrengsten zien en lijkt landbouwkundig geschikt voor de biologische teelt. De bakwaardigheid en -kwaliteit is nog in onderzoek. Agrifirm gaat het ras Harenda in 2019 vermeerderen. Ook het nieuwe ras Arabella ligt in onderzoek, dit heeft een bakkwaliteit die in de buurt komt van Lavett. Of het ras Arabella interessant is voor de praktijk en afnemers wordt op dit moment onderzocht.

Haver
‘Het gewas haver past mooi in de biologische teelt, het behoeft weinig bemesting. Daarnaast heeft haver een snelle beginontwikkeling en positieve marktperspectieven’, zegt Gratia Meijers, specialist Biologisch van Agrifirm. Voor het nieuwe teeltseizoen zijn de rassen Olympic en Symphony beschikbaar. Het ras Olympic heeft zich de afgelopen jaren bewezen op gezondheid en opbrengst. Het is een vrij vroeg rijpend gewas met kort en stevig stro. Het ras geeft een prima opbrengst en heeft het een goede meeldauwresistentie en korrelsortering. De relatieve meerjarige opbrengst van Olympic zit op 99 (100 = 8,4 ton/ha).

Symphony is een vrij nieuw haver ras. Het gewas is vrij lang, maar voldoende stevig. Het heeft een gemiddelde meeldauwresistentie en een hoog opbrengend vermogen. De relatieve meerjarige opbrengst van Symphony zit op 102 (100 = 8,4 ton/ha).

Zomergerst
Gerst vraagt weinig bemesting en heeft een goede onkruidonderdrukking. Deze eigenschappen zijn uitstekende pluspunten voor in de biologische teelt. Ook heeft het gewas gunstige marktperspectieven. Voor teeltseizoen 2019 is het ras Irina beschikbaar. Irina combineert een goede plantgezondheid met een goede korrelopbrengst. Daarnaast heeft het ras stabiele opbrengsten en ontwikkelt het zich kort stevig en gezond. Het ras is bovendien geschikt voor de mouterij.

Bron: Agrifirm


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven