Nieuwe top 10 voedselkeurmerken bekend

Er komen nog steeds nieuwe duurzaamheidslogo’s voor voeding op de markt. Dat blijkt uit de nieuwe beoordeling van beeldmerken op voeding, uitgevoerd door Milieu Centraal. De teller staat bijna op 100, maar slechts 10 keurmerken op voeding zijn topkeurmerken. Voor een duurzame keuze adviseert de voorlichtingsorganisatie om in de supermarkt alleen te letten op de tien toppers onder de keurmerken.

Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vroeg Milieu Centraal om alle keurmerken en bedrijfslogo’s langs de meetlat te leggen. De beoordelingen zijn terug te vinden in de Keurmerkenwijzer. Na grondige beoordeling bleken 10 keurmerken echte toppers te zijn.

10 topkeurmerken voor duurzamere boodschappen
De tien topkeurmerken helpen om makkelijker een bewuste keuze te maken in de supermarkt. “Ze stellen hoge eisen aan milieu, eerlijke handel en dierenwelzijn en hun controle is goed. Al blijven er altijd nog verbeterpunten mogelijk”, zegt Kirsten Palland van Milieu Centraal. “Opvallend is deze keer dat er vooral in de productgroep vlees veel nieuwe duurzaamheidslogo’s op de markt zijn gekomen”.

Dit zijn de 10 topkeurmerken:

  • ASC
  • Beter Leven 2 en 3-sterren
  • Demeter
  • EKO
  • Europees keurmerk voor biologisch
  • Fairtrade
  • MSC
  • On the way to PlanetProof
  • Rainforest Alliance
  • UTZ

RSPO valt af als topkeurmerk
In 2016 bevatte de lijst nog 11 topkeurmerken. Het keurmerk RSPO voor producten met duurzame palmolie is nu afgevallen, omdat je het keurmerk nauwelijks tegenkomt op producten in de supermarkt. “Voor inkopers blijft het wel belangrijk om voor RSPO te kiezen. Gelukkig voldoet al ruim 90% van alle palmolie in de Nederlandse voedingsindustrie aan de eisen van RSPO".

Waar is op gelet?
Er zijn 95 beeldmerken getoetst op hoe streng hun eisen zijn op milieu, eerlijke handel en dierenwelzijn, op controle en transparantie. De beoordeling van elk beeldmerk vond plaats binnen een specifieke productgroep, zoals eieren, vlees of koffie. Zo kan goed vergeleken worden welke eisen er echt uitspringen. In vergelijking met de eerste beoordeling van 2016 is de methodiek aangescherpt. Zo is de toetsing van controle uitgebreid. Aspecten als continue verbetering van de eisen die gesteld worden en de verantwoordelijkheid voor de hele keten van boer tot klant zijn deze keer meegenomen.

Klik hier voor de factsheet over het onderzoek. 


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven