Biologisch pluimveehouder gaat paddenstoelen telen

Tholen – Biologisch pluimveehouder en akkerbouwer Kees Sijbenga begint binnenkort aan een nieuwe uitdaging. Hij begint met de teelt van de paddenstoel stropharia. “We gaan een nieuwe soort paddenstoel telen: de stropharia. Deze soort bestaat al langer, maar komt in Nederland nog niet voor”, begint Kees te vertellen. “De stropharia is een paddenstoel met een bruinrode hoed. De paddenstoel kan op stro groeien, wat voor ons heel belangrijk is. : Na de paddenstoelenoogst gaat het stro naar de kippen, want daar zitten voor hen nog goede voedingsstoffen in. Dit is voor de kippen ook een goede afleiding als zij in de stal zijn.” Het stro gaat daarna weer van de kippen naar het land, waardoor het principe helemaal in de kringloopgedachte past. Kees heeft een legpluimveehouderij en een akkerbouwbedrijf, dat momenteel in het tweede omschakelingsjaar zit. “Daarvoor is het nog een beetje een zoektocht naar wat we precies gaan telen.”

Voor Kees is deze teelt een hele nieuwe uitdaging. “We hebben daarvoor gekozen omdat we een nieuwe bestemming zochten voor onze oude schuur. Ik zocht iets dat op stro kan groeien en daardoor kwam ik terecht bij de paddenstoelen.” De oude schuur zal voorzien worden van klimaatcellen, zodat ze de temperatuur en luchtvochtigheid kunnen regelen.

Kees heeft voor dit project POP3-subsidie ontvangen. Op 17 januari ontving Kees een symbolische check van gedeputeerde Henk Jumelet. Henk Jumelet benadrukte de mijlpaal van 100 miljoen euro POP3-subsidie die tot nu toe beschikbaar is gesteld om de agrisector te laten innoveren. Jumelet: “Ik heb veel respect voor ondernemers als Kees Sijbenga die durven innoveren en het doen. Mooi dat we dat met subsidie kunnen ondersteunen. Landbouw doet ertoe. Het is belangrijk dat we met elkaar zuinig zijn op de aarde, investeren in een economisch sterke sector en in de leefbaarheid van onze regio.”

Kansen voor de nieuwe teelt ziet Kees vooral in de horeca en versmarkt. “Voor het overige werken we samen met Machandel, die het voor conserven gaan gebruiken. De kweek zelf is voor ons een uitdaging. Het is voor ons een zoektocht naar de optimale teeltomstandigheden. Daarnaast moeten we ook mensen enthousiast krijgen voor de consumptie. Maar deze paddenstoelen passen heel goed binnen het nieuwe eten”, besluit hij.

Voor meer informatie:

Kees Sijbenga
Beilerweg 26
9414 TK Hooghalen
0593 592307
info@sijbenga.nl  
www.sijbenga.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven